Home Actueel Onderhandelingsakkoord en sociale regeling voor omroeppersoneel: evenwicht tussen waardering en realiteit
Terug

Onderhandelingsakkoord en sociale regeling voor omroeppersoneel: evenwicht tussen waardering en realiteit

cao-omroepen 2025
cao omroepen 2024

De NVJ, FNV en CNV hebben samen met de werkgevers van de publieke omroepen donderdagavond een onderhandelingsakkoord bereikt over een nieuwe cao voor 2025 en 2026. Omroepmedewerkers krijgen er de komende twee jaar 6,2 procent loon bij, met een gegarandeerde stijging van minstens 125 euro per maand voor lagere inkomens in zowel 2025 als 2026. Tegelijkertijd is een belangrijke sociale regeling afgesproken. Het onderhandelingsakkoord is het resultaat van constructief overleg waarin oog is geweest voor zowel de financiële realiteit van de sector als voor de inzet en kwaliteit van de medewerkers, aldus de NVJ.

Wais Shirbaz, tussen de onderhandelingen door, tijdens de demonstratie van bezorgde omroepmedewerkers tegen de bezuinigingsplannen Fotograaf: Truus van Gog

Laatst bewerkt: 11 apr 2025, 00:00

In een tijd waarin de publieke omroep wordt geconfronteerd met een financieel onzekere toekomst – onder andere door bezuinigingen en herziening het bestel – is het gelukt om tot afspraken te komen die recht doen aan de inzet van journalisten, programmamakers en ander personeel. 

Afspraken

De cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2025 en loopt tot eind 2026. Afgesproken is dat er een structurele loonsverhoging komt van in minimaal 6,2 procent over twee jaar (3,2% per 1 januari 2025 en 3% per 1 januari 2026), met bodemgaranties  van 125 euro voor lagere inkomens, evenals een verhoging van de werkgeversbijdrage aan de zorgverzekering. Ook zijn er afspraken gemaakt over onder meer genderneutrale beloning, meer aandacht voor opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden en doorwerken na de AOW-leeftijd. 

Daarnaast wordt de redactionele onafhankelijkheid van journalistieke redacties verder verankerd. Hiertoe wordt een paritaire werkgroep ingesteld die de positie van redactieraden en de inhoudelijke zeggenschap binnen omroepen versterkt. 

Freelancers

Gelet op de onmisbare bijdrage van freelancers zullen partijen in mei met elkaar in gesprek gaan om hun positie, in het licht van de nieuwe zzp-regelgeving, opnieuw te evalueren. Volgens de bestaande afspraken in de Fair Practice Code groeien de tarieven van freelancers bij de omroep ten minste mee met de afgesproken loonsverhogingen. Het blijft nadrukkelijk mogelijk om daarbovenop zelf meer uit te onderhandelen.

Gezamenlijke inzet

Wais Shirbaz en Lisa Koetsenruijter van de NVJ noemen het akkoord “een uitdrukking van gedeelde verantwoordelijkheid”: ‘We hebben alles op alles gezet om de eenheid tussen werknemers en werkgevers te behouden en versterken. Dit akkoord weerspiegelt die gezamenlijke inzet voor een toekomstbestendig publieke omroep en waardering voor de medewerkers.’ 

Solide sociaal vangnet

Naast de cao-afspraken is ook een sociaal vangnet overeengekomen dat vijf jaar loopt. Deze sociale regeling biedt financiële zekerheid en inhoudelijke begeleiding aan omroeppersoneel dat hun baan verliest. Wais Shirbaz benadrukt het belang van deze afspraak: ‘In deze onzekere tijden voor de publieke omroep is het essentieel dat mensen weten dat ze terug kunnen vallen op een stevig sociaal plan, als onverhoopt hun baan verloren gaat.’

Alles op alles voor de toekomst van de publieke omroep

Het akkoord is het resultaat van intensieve onderhandelingen, die gedurende de dag tot laat in de avond doorgingen. Wais Shirbaz: ‘We hebben alles op alles gezet om de eensgezindheid tussen werknemers en werkgevers over de toekomst van de publieke omroep te versterken en in stand te houden met als doel om er nu samen uit te komen zodat we ons gezamenlijk kunnen inzetten voor het behoud van een sterke, pluriforme publieke omroep. Voor een stevig journalistiek fundament in Nederland en met het oog op het behoud van de democratische rechtsstaat, is dit van cruciaal belang.’ 

Onderhandelingsdelegatie

De onderhandelingsdelegatie namens de NVJ bestaat uit Serge Vinkenvleugel, politiek verslaggever bij RTV Drenthe (namens de regionale omroepen), Paul Schram, onderzoeksjournalist / eindredacteur bij AVROTROS (landelijke omroepen), Sakti Khedoe, redacteur Buitenhof Online, Vrije Geluiden; ondernemingsraad VPRO (landelijke omroepen) en uit omroepsecretarissen Wais Shirbaz, Lisa Koetsenruijter en namens de freelancers MIlen van Boldrik. Tussen de gesprekken door namen de NVJ-onderhandelaars donderdag ook deel aan de grote demonstratie op het Mediapark tegen de op handen zijnde bezuinigingen bij de publieke omroep om programmamakers te steunen.

Ledenraadpleging

Vanaf volgende week zullen de leden werkzaam bij de publieke omroep uitgebreid worden geïnformeerd. Dan zullen ook ledenraadplegingen worden gestuurd, waarbij het onderhandelingsakkoord en de sociale regeling apart ter stemming worden gebracht.

Logo NVJ

NVJ, het journalistieke netwerk

Versterkt de positie van journalisten tegen geweld en agressie op straat en online

Onafhankelijk platform voor klachten over journalistiek werk en ethische kwesties

Steunt principiële rechtszaken van journalisten en monitort persvrijheid in Nederland

© 2025 NVJ - Alle rechten voorbehouden
  • Privacyreglement
  • Privacy- en cookieverklaring
  • Disclaimer