Pensioen

Net als iedere ander ontvangt een zzp'er een basispensioen van de overheid: de AOW. In tegenstelling tot veel werknemers bouwt een zzp'er niet automatisch een aanvullende oudedagsvoorziening op. Om te voorkomen dat je enkel van je AOW rond moet zien te komen, is het verstandig om tijdig en van tevoren een spaarpotje aan te leggen, bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen bij een bank (banksparen), door het opbouwen van een zelfstandigenpensioen of door het afsluiten van een lijfrentepolis.

Als je spaart voor je pensioen, heb je recht op belastingvoordelen. Over het bedrag dat je nu in een dergelijke pensioenvoorziening stopt, betaal je geen (inkomsten)belasting. Belasting betaal je als het geld na je pensionering wordt uitgekeerd. Er zijn wel voorwaarden om in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel. Zo moet het bedrag eenmalig of periodiek gestoken worden in een pensioenproduct. Daarbij geldt een maximum met betrekking tot de hoogte van het bedrag dat je met belastingvoordeel jaarlijks opzij kunt zetten: de zogeheten jaarruimte. De jaarruimte die je niet meteen benut, heet inhaal- of reserveringsruimte. Die extra ruimte kun je in de jaren daarna inzetten naast je dan geldende jaarruimte.

Het bepalen van de hoogte van de jaarruimte is ingewikkeld en kun je berekenen met een tool op de site van de Belastingdienst. Na vrijval van het gespaarde bedrag zal dit doorgaans in vaste en gelijkmatige termijnen worden uitgekeerd. Bij al deze pensioenvoorzieningen is het van belang dat je zeker weet dat je het gereserveerde geld ook in de toekomst kunt missen. Neem je het eerder op dan het afgesproken vrijvalmoment, dan betaal je daarover alsnog inkomstenbelasting en verbeur je aan de Belastingdienst tevens een hoge boete (revisierente). Dit is ook het geval als je na vrijval het bedrag in één keer zou willen ontvangen.


Als NVJ-lid sta je niet alleen.

Sluit je aan bij de NVJ →
Journalistiek is een vak
Logo NVJ

NVJ, het journalistieke netwerk

© 2024 NVJ - Alle rechten voorbehouden