Home Actueel Mag mijn werkgever mij aan de vaststellingsovereenkomst houden als ik me heb bedacht?
Terug

Mag mijn werkgever mij aan de vaststellingsovereenkomst houden als ik me heb bedacht?

juridisch

Na een maandenlange onderhandeling met mijn werkgever is het eindelijk zover: we zijn het eens over een beëindigingsregeling. Mijn advocaat laat mijn werkgever op 10 mei 2025 per mail weten dat er een akkoord is over de tekst en inhoud van de vaststellingsovereenkomst (VSO). Drie dagen later zet ik mijn handtekening onder dit document. Al snel krijg ik spijt van mijn beslissing en op 25 mei 2025 wil ik de VSO ontbinden. Ik beroep me hierbij op de wettelijke bedenktermijn. Mijn werkgever stelt zich echter op het standpunt dat deze termijn al is verlopen en hij houdt me aan de gemaakte afspraken. Mag dat zomaar?

Auteur: Maarten van den Berg
1 jul 2025, 11:12

Ja. Op grond van art. 7:670b BW heeft een werknemer het recht de beëindigingsovereenkomst buitengerechtelijk te ontbinden door middel van een aan de werkgever gerichte schriftelijke verklaring. Daarvoor hoeft hij geen reden op te geven. Doel van deze bepaling is te voorkomen dat een werknemer in emotionele omstandigheden, onder druk of onvoldoende op de hoogte van zijn rechten en plichten instemt met een voorstel van de werkgever. In de praktijk wordt de bedenktermijn soms ook gebruikt om een betere onderhandelingspositie te verkrijgen. Als er dan een nieuwe VSO tot stand komt kan een werknemer niet voor een tweede keer een beroep doen op de bedenktermijn. Althans, niet zolang dit binnen zes maanden gebeurt na de eerste keer.

Binnen de bedenktermijn kan de werknemer de overeenkomst ongedaan maken door simpelweg een kort berichtje aan zijn werkgever te sturen. De overeenkomst is dan niet langer geldig en de werknemer blijft in dienst. De bedenktermijn duurt 14 dagen en gaat in na de dag waarop de overeenkomst ‘tot stand is gekomen’.

Wat is nu het moment dat de overeenkomst tot stand is gekomen? Is dat het formele moment van ondertekenen? Of begint de termijn al te lopen als partijen over en weer, bijvoorbeeld per mail hebben aangegeven het volledig eens zijn? Uit de jurisprudentie volgt dat de tweede situatie bepalend is. De bedenktermijn begint te lopen zodra de werknemer (of diens advocaat) schriftelijk akkoord gaat met de VSO. De bedenktermijn is op 11 mei gaan lopen en was dus al verstreken op 25 mei 2025. Werknemer zit vast aan de gemaakte afspraken.

Let op: de termijn van 14 dagen geldt alleen als de bedenktermijn ook daadwerkelijk is vermeld in de VSO. Is dit niet het geval dan heb je als werknemer drie weken de tijd! 

Logo NVJ

NVJ, het journalistieke netwerk

Versterkt de positie van journalisten tegen geweld en agressie op straat en online

Onafhankelijk platform voor klachten over journalistiek werk en ethische kwesties

Steunt principiële rechtszaken van journalisten en monitort persvrijheid in Nederland

© 2025 NVJ - Alle rechten voorbehouden
  • Privacyreglement
  • Privacy- en cookieverklaring
  • Disclaimer