NS versoepelt beleid persfotografie na vragen NVF
)
Mag je als fotojournalist nou wel of niet zonder voorafgaande toestemming op stations van de Nederlandse Spoorwegen fotograferen? Het was een vraag die een NVF-lid onlangs stelde naar aanleiding van tegenwerking bij het fotograferen van een incident op het station in Eindhoven én een telefoontje naderhand van een NS-woordvoerder. Het antwoord in het kort: Ja, dat mag.
Onnodige verwarring
Op de perspagina van de website van de NS stond jarenlang dat je als pers bij calamiteiten en dergelijke (‘actuele nieuwsgebeurtenissen’) zonder voorafgaande toestemming verslag kon doen. Die tekst is ergens in de afgelopen tijd komen te vervallen. Dat heeft voor onnodige verwarring gezorgd bij zowel het ‘gewone’ NS-personeel als een enkele woordvoerder, zoals een NVF-lid laatst aan den lijve ondervond.
Bij het fotograferen van een incident (een reiziger die brand probeerde te stichten in een wagon) op het station in Eindhoven, kreeg hij te maken met medewerkers die hem in zijn werk probeerden te belemmeren. Achteraf kreeg hij een telefoontje van een NS-woordvoerder die hem wist te vertellen dat hij niet zomaar kon fotograferen, zonder toestemming te vragen. Ook twijfelde de woordvoerder nog aan de nieuwswaardigheid van het incident.
Versoepeling
De NVF heeft hierop aan de bel getrokken bij het hoofd Mediarelaties van de NS, Erik Kroeze. In overleg met de NVF heeft hij het mediabeleid voor incidentenfotografie door fotojournalisten versoepeld en op papier gezet:
Als publiek bedrijf dat zeer zichtbaar en aanwezig is in de samenleving vinden we het belangrijk dat we de onafhankelijke pers in staat stellen hun werk te doen. Daarnaast gaan we ook altijd voor een ontspannen relatie met journalisten inclusief de fotopers. Naar onze ervaring lukt dat ook goed.
Met betrekking tot filmen en fotograferen op het station geldt het volgende.
Betreft het een verwacht of gepland nieuwsmoment, dan kunnen fotojournalisten contact opnemen met NS Mediarelaties. Wij kunnen dan formeel toestemming geven en sturen een filmtoestemming. Daarin staan ook wat veiligheidsregels. Wij checken of er nog speciale bijzonderheden zijn, waar de journalist rekening mee zou moeten houden, bijvoorbeeld andere evenementen of iets wat de veiligheidssituatie kan beïnvloeden. Onder het mom van vrije nieuwsgaring verlenen we nagenoeg altijd een toestemmingsformulier,
Bij een onverwacht spontaan nieuwsmoment kan een formulier natuurlijk niet. Wij vinden het belangrijk dat journalisten dan hun werk kunnen doen. Journalisten kunnen dan zonder toestemming vooraf het nieuwsfeit vastleggen. Daarbij wordt van hen wel verwacht dat ze aanwijzingen van NS-personeel opvolgen, letten op de veiligheid (bij het perron bijvoorbeeld) en op de privacy van collega’s en reiziger. Daarbij vragen we fotografen ook om NS-collega’s niet herkenbaar in beeld te brengen, tenzij daar een journalistieke grond voor is of tenzij zij hier toestemming voor geven.
Om toekomstige verwarring te voorkomen, wordt de huidige tekst op de perspagina van de NS aangepast, in lijn met wat Kroeze aan de NFV heeft gestuurd.