Werkvoorwaarden NVJ

Journalistiek werk verdient waardering en respect. De NVJ zet zich in voor goede beloning en werkvoorwaarden voor alle journalisten en vindt dat journalisten voor gelijk werk een gelijke beloning horen te ontvangen, ongeacht hun contractvorm en arbeidsrechtelijke positie.

Op het gebied van werkvoorwaarden houdt de NVJ zich bezig met:

  • arbeidsvoorwaarden, zoals cao’s, sociaal plannen, pensioenen en reorganisaties;

  • freelance-voorwaarden, zoals tarieven, contracten en auteursrecht;

  • juridische dienstverlening;

  • diversiteit en inclusie.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de NVJ wordt jaarlijks het Werkvoorwaardenbeleid [pdf] vastgesteld.

Over cao’s

In Nederland is het minimumloon in de wet vastgelegd. Maar nergens in de wetgeving staat dat je zomaar recht hebt op een loonsverhoging. Onze voorgangers van de NVJ hebben in het verleden afgedwongen dat we nu cao’s hebben waarin wél loonsverhogingen worden afgedwongen.

De cao krijgt voorrang boven de wet. Dat is mooi, want in de cao staan doorgaans betere afspraken dan in de wet staan. Je loon is bijvoorbeeld hoger dan het minimumloon en je krijgt meer vakantiedagen dan het minimum dat in de wet staat.

Om de zoveel tijd spreekt de NVJ met werkgevers van uitgeverijbedrijven of omroepen een nieuwe cao af, waarin we afspraken maken over loonsverhogingen, proeftijd, opleidingsmogelijkheden, betaling van overwerk, enzovoorts.

Afspraken tarieven

Sinds enkele jaren is er met een aantal werkgevers ook afgesproken dat er minstens een minimumtarief aan freelancers moet worden betaald. Zo’n afspraak komt niet van de ene op de andere dag tot stand. Aan de zogeheten Werkcode DPG, waarin nu minimumtarieven zijn afgesproken voor freelancers die bij DPG werken, ging een traject van wel vijf jaar vooraf met onder andere een landelijke actiecampagne waaraan honderden leden meededen. Een soortgelijke afspraak heeft de NVJ gemaakt met de werkgevers bij de publieke omroepen in de Fair Practice Code

Leden bepalen welke werkvoorwaarden zij verbeterd willen hebben

Onderhandelen over betere arbeidsvoorwaarden en freelancetarieven is een vak op zich. Daar heb je professionals voor nodig én een stevige achterban. Onze onderhandelaars snappen hoe de journalistiek werkt en komen elk jaar tot de beste resultaten. Minstens zo belangrijk zijn onze leden die we actief betrekken bij onze onderhandelingstrajecten. 

Voordat we gaan praten met werkgevers/opdrachtgevers, vragen we eerst aan de leden welke werkvoorwaarden zij verbeterd willen hebben. Vervolgens gaan we onderhandelen met de werkgevers. Dat doen we trouwens niet alleen, want ook in onze onderhandelingsdelegaties zijn onze leden vertegenwoordigd. Met hun stemrecht leggen de leden uiteindelijk de basis voor onze successen.

Lidmaatschap loont

De leden leggen de basis voor hun eigen en onze successen. Ter illustratie dat het lidmaatschap écht loont: je hebt je lidmaatschap al terugverdiend als we gedurende je gehele lidmaatschap 0,5% meer loonsverhoging of 0,5%* tariefsverhoging hebben uit onderhandeld dan de werkgever van plan was te geven.

Problemen oplossen op bedrijfsniveau

Cao-afspraken maken we voor de hele mediasector. Daarnaast treden we ook op bedrijfsniveau op. Het is bijvoorbeeld best lastig om zelf een probleem van jou en jouw collega’s aan te kaarten bij de werkgever. Je wilt immers niet de relatie met je baas of opdrachtgever verstoren. Een voorbeeld: stel dat er bij je werkgever of opdrachtgever een tarief- of loonachterstand is door het niet correct toepassen van de cao. Een loonvordering claimen op individueel niveau is behoorlijk spannend. In zo’n geval gaan wij op verzoek van leden in gesprek met de werkgever of opdrachtgever met als resultaat dat de betrokken werknemers hun achterstallige tegoeden terugkrijgen of tarieven worden verhoogd zonder in conflict te raken met de werkgever.

*Volgens het huidige onderhandelingsresultaat bij de Publieke Omroep

Als NVJ-lid sta je niet alleen.

Sluit je aan bij de NVJ →
Journalistiek is een vak
Logo NVJ

NVJ, het journalistieke netwerk

© 2024 NVJ - Alle rechten voorbehouden