Home Diensten Werknemerschap Reorganisatie Recht op een werkloosheidsuitkering
Terug

Recht op een werkloosheidsuitkering

Na werkloosheid wegens een bedrijfseconomisch ontslag bestaat er (uitgaande van een voldoende lang arbeidsverleden) recht op een WW-uitkering. In ieder geval is een arbeidsverleden van tenminste 26 gewerkte weken in de 36 weken voorafgaand aan de werkloosheid vereist om aanspraak te kunnen maken op een WW-uitkering.

Neem contact op met de NVJ
020 303 97 00 vereniging@nvj.nl

Na een ontslag op bedrijfseconomische gronden heb je recht op een WW-uitkering. In ieder geval is een arbeidsverleden van ten minste 26 gewerkte weken in de 36 weken voorafgaand aan de werkloosheid vereist om hierop aanspraak te kunnen. Deze duurt dan drie maanden en kent een hoogte van 75% het laatstverdiende loon in de eerste twee maanden en vervolgens 70%, maar maximaal ter hoogte van het maximum-dagloon.

Als vervolgens voldaan wordt aan de zogenoemde ‘4 uit 5-eis’, dan wordt de uitkering na drie maanden verlengd. Dit betekent dat in de vijf jaar voorafgaand aan de werkloosheid in ten minste vier jaar werkzaamheden moeten zijn verricht. De WW-duur wordt verlengd met een maand per dienstjaar voor de eerste tien jaar werken en na tien jaar met een halve maand per dienstjaar, en duurt (afgezien van het overgangsrecht) maximaal 24 maanden. Via de cao Uitgeverijbedrijf en de cao Publieke Omroep is het derde WW-jaar verzekerd.

Startersregeling

De WW kent een regeling die het starten van een eigen onderneming moet vereenvoudigen. Deze regeling houdt in dat degene die werkloos is gedurende een half jaar de gelegenheid krijgt met behoud van een lagere uitkering (minus 29%, dus 70% minus 29% = 41%) een eigen bedrijf te starten. Als dat na een half jaar succesvol blijkt, wordt de uitkering beëindigd. Zo niet, dan wordt de uitkering voortgezet. Voorwaarde voor een aanspraak op de startersregeling is wel dat geen freelance-werkzaamheden voor de voormalig werkgever worden verricht.

Ook als geen gebruik kan worden gemaakt van de startersregeling, dan is freelancen naast de WW niet per definitie onmogelijk. Je moet een strikte urenverantwoording overleggen en er vindt verrekening plaats. De gewerkte uren worden definitief verrekend en in dit geval herleeft de WW niet als in de volgende maand minder wordt gewerkt. Het is verstandig in alle gevallen de website van het UWV te raadplegen en contact met de NVJ op te nemen.

Als NVJ-lid sta je niet alleen.

Krijg hulp bij alles wat jouw werk aangaat. Samen zetten we ons in voor betere cao’s, tarieven en persvrijheid.

Sluit je aan bij de NVJ

Nodig je collega's uit

Nodig je collega’s uit om met 25% korting lid te worden van de NVJ. Samen staan we sterk.

Maak je collega lid
Journalistiek is een vak
Logo NVJ

NVJ, het journalistieke netwerk

© 2024 NVJ - Alle rechten voorbehouden