Home Diensten Werknemerschap Cao Cao-traject omroepen Welke onderwerpen vinden de omroepleden belangrijk
Terug

Welke onderwerpen vinden de omroepleden belangrijk

Het cao-traject bij de omroepen is eind 2024 van start gegaan. De omroepleden hebben eerder via een enquête laten weten wat zij de belangrijkste onderwerpen vinden, die we hieronder op een rij hebben gezet.

Korte terugblik op de afgelopen cao-onderhandelingen

Met de hoge inflatie en in het verlengde daarvan het koopkrachtverlies hebben we een paar uitzonderlijke jaren achter de rug. Dankzij de inzet van onze leden konden we vrijwel overal een extra maandsalaris per kalenderjaar binnenhalen. Journalisten en programmamakers kwamen massaal op voor hun eigen arbeidsvoorwaarden. Die betrokkenheid zijn ook bij de onderhandelingen voor de cao’s van 2025 essentieel. Onze leden hebben het immers voor het zeggen.

Loonvraag

We vinden het belangrijk dat de loonvraag de huidige inflatie dekt plus daarbovenop een loonsverbetering. Ook vinden de leden het van belang dat de positie van zzp’ers en van jonge journalisten in de onderhandelingen worden meegenomen.

Sociaal vangnet

De effecten van de voorgenomen bezuinigingen bij de Publieke Omroep zullen in 2025 niet direct zichtbaar zijn, maar we verwachten dat omroepen hier mogelijk wel rekening mee gaan houden. Daarom vinden de leden het belangrijk dat programmamakers verzekerd zijn van een goede vangnetregeling waar zij op terug kunnen vallen als ontslag dreigt.

Werkzekerheid

In de voorgaande cao Publieke Omroep hebben we afspraken gemaakt over meer werkzekerheid door onder andere meer vaste contracten en een forse vermindering van het aantal

tijdelijke contracten. Het jaar 2024 geldt als een overgangsjaar. Voor 2025 willen we concrete procesafspraken maken.

Medezeggenschap

Dankzij vorige cao-afspraken hebben de meeste publieke omroepen een redactieraad. Redactieraadtrainingen door de NVJ zorgen hierbij voor een professionaliseringsslag. Toch heeft een deel van de omroepen op landelijk niveau nog steeds geen redactieraad. Hierover gaan we in gesprek met deze omroepen.

Veiligheid

Sinds het rapport van de commissie Van Rijn horen we dat nog niet alle omroepen de nodige garanties bieden voor een veilige werkcultuur. Veiligheid voor alle medewerkers moet topprioriteit

hebben, evenals aandacht voor de positie van melders van grensoverschrijdend gedrag. Met werkgevers willen we praten over een overkoepelende oplossing.

Reiskostenvergoeding

De reiskostenregeling verschilt per omroep, maar wordt door veel leden als ontoereikend beschouwd vanwege de hoge woon-werkverkeerkosten. Tegelijkertijd is diversiteit op de werkvloer een belangrijk thema voor de omroepen. In de praktijk betekent dit dat nieuwe medewerkers vaak van ver moeten komen, zonder dat hun reiskosten volledig worden vergoed. Dit wordt onredelijk gevonden, vooral omdat verhuizen naar een duurdere regio door de wooncrisis vaak geen haalbare optie is.

Werkdruk

Een aanzienlijk aantal leden geeft aan last te hebben van een hoge werkdruk. Dit wordt bevestigd door een hoog ziekteverzuim bij sommige omroepen. We vragen aan de werkgevers om cijfers te verstrekken en antwoord te geven op de vraag welke maatregelen zij hebben genomen om het ziekteverzuim en de werkdruk te verlagen.


Wais Shirbaz
Hoofd Werkvoorwaarden, secretaris Omroep
06 50 23 55 77wshirbaz@nvj.nl
Lisa Koetsenruijter
Secretaris Vers in de Pers
lkoetsenruijter@nvj.nl

Krijg hulp bij alles wat jouw werk aangaat.

Nog geen lid?

Sluit je aan bij de NVJ →
Bekijk ook
Actueel

Nodig je collega's uit

Nodig je collega’s uit om met 25% korting lid te worden van de NVJ. Samen staan we sterk.

Maak je collega lid
Journalistiek is een vak
Logo NVJ

NVJ, het journalistieke netwerk

Versterkt de positie van journalisten tegen geweld en agressie op straat en online

Onafhankelijk platform voor klachten over journalistiek werk en ethische kwesties

Steunt principiële rechtszaken van journalisten en monitort persvrijheid in Nederland

© 2025 NVJ - Alle rechten voorbehouden
  • Privacyreglement
  • Privacy- en cookieverklaring
  • Disclaimer