Home Diensten Ondernemerschap Zzp-wetgeving Van zzp naar loondienst: over functies, salarisschalen en ervaringsjaren
Terug

Van zzp naar loondienst: functies, salarisschalen en ervaringsjaren

Sinds de overheid begin dit jaar weer actief handhaaft op schijnzelfstandigheid, kiezen meer freelancers ervoor om (gedeeltelijk) in loondienst te gaan. Ook bij de NVJ merken we dat: het aantal vragen van freelancers over salarissen, functies en cao’s is flink toegenomen. Als je de overstap overweegt, waar begin je dan? 

Kom je er zelf niet uit? Onze juristen spreken graag de beoogde functie met je door om te kijken wat de juiste inschaling is. Je kunt hen bereiken via het juridische spreekuur.

Milen van Boldrik
Milen van Boldrik
Secretaris Zelfstandigen
mvanboldrik@nvj.nl

Als freelancer weet je vaak wat gangbare tarieven zijn voor je werk. Maar hoeveel verdien je in loondienst? Wat is een redelijke inschaling? En hoe zorg je dat je je ervaring als zelfstandige meetelt? 

Hoe werkt het met salarisschalen en treden? 

In de cao’s voor de omroepen en het uitgeverijbedrijf zijn functies gekoppeld aan salarisschalen. Elke schaal bevat treden die samenhangen met je aantal ervaringsjaren. 

Bijvoorbeeld: als je wordt aangenomen als redacteur bij een uitgeverij, val je volgens de cao Uitgeverijbedrijf in schaal 6. Binnen die schaal word je geplaatst op een trede, de eerste trede staat voor een starter en de eindschaal – meestal bereikt na 12 jaar – staat voor een senior. 

Freelance-ervaring moet je mee kunnen nemen  

Freelancers moeten hun ervaringsjaren laten meetellen als ze overstappen naar loondienst. Milen van Boldrik, secretaris Zelfstandigen bij de NVJ: ‘Als je zes jaar hebt gefreelanced, zijn dat wat ons betreft gewoon zes ervaringsjaren. Je zou dus in het midden, of iets boven het midden van de schaal moeten instappen.’ 

Wees ook realistisch 

Het is belangrijk om je ervaring goed te presenteren, maar ook om realistisch te blijven. Paul Teixeira, secretaris Uitgeverijbedrijf bij de NVJ, legt uit: ‘Freelancers hebben vaak voor verschillende opdrachtgevers gewerkt en uiteenlopende taken uitgevoerd. Die veelzijdigheid is waardevol, maar bij de inschaling telt vooral welke werkzaamheden je op dagelijkse basis hebt gedaan binnen één functie.’ 

Met andere woorden: niet alles telt automatisch als ervaring voor een specifieke functie. Kijk kritisch naar je werkverleden en beschrijf vooral wat je structureel hebt gedaan. 

Houvast bij salarisonderhandelingen 

Wil je beter beslagen ten ijs komen tijdens de salarisonderhandelingen? Dan kun je informatie opvragen bij de redactiecommissie van de beoogde werkplek. Deze commissie beschikt over geanonimiseerde gegevens van salarissen en het aantal formatieplaatsen op de redactie. Teixeira: ‘Zo kun je bijvoorbeeld zien wat het mediaanloon is. Dat is het middelste salaris binnen het team: de helft verdient minder, de helft meer. Dat geeft je een realistisch beeld van het gemiddelde salaris binnen een redactie.’ 

Bij kleinere uitgeverijen of tijdschriften is er geen redactiecommissie, maar neemt de redactieraad vaak die rol op zich. 

Wil je contact met een redactiecommissie of heb je andere vragen over het uitgeverijbedrijf? Mail dan met Paul Teixeira via pteixeira@nvj.nl

Kijk naar het hele plaatje 

Soms valt een salarisvoorstel lager uit dan je had gehoopt, en blijkt er weinig onderhandelingsruimte. Kijk dan naar andere onderdelen van je arbeidsvoorwaarden die ook een financiële waarde hebben, zoals meer vrije dagen of een ruimere onkostenvergoeding. 

Denk ook aan de toekomst 

Kijk bij een overstap niet alleen naar je startsalaris, maar ook naar je perspectief: 

  • Zijn er doorgroeimogelijkheden? 

  • Kun je opleidingen volgen? 

  • Is er ruimte om je takenpakket uit te breiden of te specialiseren? 

    Maak hierover - indien mogelijk - vooraf afspraken met je (toekomstige) werkgever.

Tot slot: laat je goed informeren 

Overweeg je de overstap naar loondienst? De NVJ helpt je graag met praktische tips, het doornemen van cao’s en een beoordeling van je functie en inschaling. 

Onze juristen zijn er ook voor vragen over arbeidscontracten. Je bereikt hen via het juridisch spreekuur. Of neem direct contact op met: 

Milen van Boldrik, secretaris Zelfstandigen: mvanboldrik@nvj.nl 

Paul Teixeira, secretaris Uitgeverijbedrijf: pteixeira@nvj.nl 


Als NVJ-lid sta je niet alleen.

Sluit je aan bij de NVJ →

Nodig je collega’s uit om met 25% korting lid te worden van de NVJ en ontvang 25 euro.
Maak je collega lid

Journalistiek is een vak
Logo NVJ

NVJ, het journalistieke netwerk

Versterkt de positie van journalisten tegen geweld en agressie op straat en online

Onafhankelijk platform voor klachten over journalistiek werk en ethische kwesties

Steunt principiële rechtszaken van journalisten en monitort persvrijheid in Nederland

© 2025 NVJ - Alle rechten voorbehouden
  • Privacyreglement
  • Privacy- en cookieverklaring
  • Disclaimer