Moet ik specialiseren als journalist?

De meningen verschillen nog altijd: is het nu beter om jezelf te specialiseren of niet? En is een studie journalistiek überhaupt genoeg om aan de slag te gaan in de media? Het antwoord hangt – logischerwijs – af van wat je wil bereiken. Wij helpen je op weg met deze vier tips.

Contact
Neem contact op met de NVJ
020 303 97 00vereniging@nvj.nl

Specialiseer alleen als je ergens een passie voor hebt

Anders is er een grote kans dat je het niet volhoudt. Specialiseren betekent investeren en het is fijn als je daar de vruchten van kunt plukken vóórdat je alweer op het onderwerp bent uitgekeken. Je kunt je specialiseren op bepaalde onderwerpen, zoals bijvoorbeeld misdaad of klimaat. Maar bij specialiseren kun je ook denken aan een journalistieke vorm en ervoor kiezen jezelf te verdiepen in datajournalistiek of bijvoorbeeld in het maken van podcasts.

Investeer in jezelf

Helaas. Als je dacht dat je na je studie helemaal klaar was, moeten we je toch teleurstellen. Natuurlijk zijn er voldoende functies waarin je aan de slag kunt, maar als je meer wilt zijn dan allround redacteur, moet je extra aan de bak. Sommigen doen dat al tijdens hun studie, met een extra minor of door zich via een stage te profileren op bepaalde onderwerpen. Je kunt er ook voor kiezen om na je studie nog een master te volgen of om een taal te leren. Of denk bijvoorbeeld na over het opzetten van een eigen blog of website rondom het onderwerp waar je geïnteresseerd in bent. Zorg er in ieder geval voor dat je specialisatie aantoonbaar is.

Bedenk een verdienmodel voor jouw specialisatie

Want het is hartstikke leuk dat jij alles weet van de Elseya schultzei schildpad uit Papoea-Nieuw-Guinea, maar kun je hier echt meerdere items met een relevante insteek over maken? Hoe meer niche jouw specialisatie is, hoe moeilijker het is om daar als journalist van rond te komen. Denk na over hoe je jouw specialisme kunt combineren met ander werk. Bijvoorbeeld door part time als algemeen redacteur aan de slag te gaan of door je expertise bij andere organisaties aan te bieden. In een later stadium kun je van je expertise zelf een verdienmodel maken, bijvoorbeeld door lezingen of advies te geven.

Specialiseer jezelf niet

Dat is natuurlijk ook nog altijd een keuze. En daar is ook niets mis mee, want er is veel behoefte aan allround journalisten. Het kan als starter juist ook fijn zijn om eerst meters te maken. Misschien kom je er tijdens het werken op de redactie wel achter waar je jezelf graag meer in zou willen verdiepen. Bovendien krijg je als generalist de kans om veel verschillende onderwerpen op je te nemen. Ben je bezig met een item wat je eigenlijk niet zo interesseert? Morgen of volgende week ben je er weer vanaf en kun je iets nieuws oppakken.

Specialiseer dus niet om te specialiseren, maar omdat je het wilt. En onthoud vooral: wat je ook kiest, je kan altijd weer een andere richting op. De journalistiek is een flexibele sector en de kennis of vaardigheden die je eerder hebt opgedaan kun je vast ook in je nieuwe specialisatie weer gebruiken.

Ben je van plan je te specialiseren? Bij de NVJ Academy hebben ze een divers aanbod interessante cursussen!

Als NVJ-lid sta je niet alleen.

Krijg hulp bij alles wat jouw werk aangaat. Samen zetten we ons in voor betere cao’s, tarieven en persvrijheid.

Sluit je aan bij de NVJ

Nodig je collega's uit

Nodig je collega’s uit om met 25% korting lid te worden van de NVJ. Samen staan we sterk.

Maak je collega lid
Journalistiek is een vak
Logo NVJ

NVJ, het journalistieke netwerk

Versterkt de positie van journalisten tegen geweld en agressie op straat en online

Onafhankelijk platform voor klachten over journalistiek werk en ethische kwesties

Steunt principiële rechtszaken van journalisten en monitort persvrijheid in Nederland

© 2025 NVJ - Alle rechten voorbehouden
  • Privacyreglement
  • Privacy- en cookieverklaring
  • Disclaimer