Hoe word je buitenlandcorrespondent

Veel studerende en startende journalisten ambiëren een carrière als correspondent in het buitenland. Hoe kun je die droom waarmaken? Drie jonge correspondenten die werken voor grote Nederlandse titels delen hun tips zodat jij een goede start kunt maken.

Contact
Neem contact op met de NVJ
020 303 97 00vereniging@nvj.nl

Tip 1: leer de taal

Weet je al waar je als correspondent aan de slag wil gaan? Dan is het handig om te beginnen de taal van dat land te leren. Hoewel er ook genoeg correspondenten zijn die de taal niet spreken van het land waar ze wonen, is het altijd een voordeel als je het wél kan. Dat kan met een talenstudie, een cursus in je vrije tijd of bijvakken, maar ook door een stage of uitwisseling naar het buitenland. Niet alleen om je werk als correspondent en het dagelijks leven aldaar te vergemakkelijken, maar ook om lokale contacten te leggen. “Zo kan je ook nieuwtjes opvangen die je anders misschien zou missen”, zegt Rosa van Gool, Italiëcorrespondent voor de Volkskrant.

Tip 2: bouw een netwerk op

Heb je een correspondentschap voor ogen, dan doe je er goed aan om een bruikbaar en uitgebreid netwerk op te bouwen. Ga naar borrels en netwerkevenementen, zoek contact met journalisten en gebruik sociale media. Instagram is een goed medium om nieuws te delen, snel contact te maken met (collega-)journalisten en je eigen werk onder de aandacht te brengen. En wie de stoute schoenen aantrekt en vanuit het buitenland opdrachten wil werven: doe dat bij verschillende opdrachtgevers, daarmee ontwikkel je een uitgebreid netwerk. “Begin bij kleine media en bouw je contacten verder uit”, vertelt Joost Scheffers, die onder meer voor Trouw en de NOS werkt vanuit Egypte.

Tip 3: leg contact met (toekomstige) collega’s

Het kan geen kwaad om nu alvast contact te leggen met correspondenten die werken in het land waar je graag heen wilt. Stuur ze een berichtje als je een specifieke vraag hebt. Wat houdt het werk precies in? Hoe ga je te werk in een ander land? Hoe kom je aan opdrachtgevers? Soms bieden correspondenten of media zelfs de mogelijkheid stage te lopen in het buitenland.

Tip 4: bereid alvast je sollicitatie voor

Bij Nederlandse media liggen de banen als correspondent niet voor het oprapen. Vaak komt er per medium maar eens in de paar jaar een plek vrij. Afhankelijk van het land, kunnen daar heel veel reacties op komen. Raak daar niet door ontmoedigd, benadrukken de correspondenten.

Je kunt je altijd goed voorbereiden op een sollicitatie. Bijvoorbeeld door de correspondent die wordt afgelost te benaderen via mail of Instagram voor meer informatie. Zoals bij elke sollicitatie moet je helder hebben waarom je de baan wilt en waarom jíj daar geschikt voor bent. Een paar verhaalideeën achter de hand hebben helpt ook. Dan kun je die mooi aandragen als ernaar gevraagd wordt tijdens de sollicitatie.

Tip 5: leer van afwijzing

Word je afgewezen? Ook daar kan je van leren, aldus Cindy Huijgen, die in China werkt voor Trouw en voorheen voor opdrachtgevers als De Telegraaf en VPRO: “Ik solliciteerde meerdere keren voordat ik deze baan kreeg. Omdat ik ook ‘nee’ te horen kreeg, wist ik waar ik aan moest werken.” Huijgen heeft na een afwijzing bijvoorbeeld bij een regionale omroep geleerd hoe ze televisie moet maken. Geef niet op als je je droombaan niet meteen krijgt. “Is het je passie, je droom? Zet je daar dan volle bak voor in. Het geluk komt echt wel”, aldus Scheffers.

Tip 6: zorg goed voor jezelf

Hoewel het voor veel mensen als een droombaan klinkt, is correspondent zijn ook hard werken en altijd ‘aan’ staan, zeggen Scheffers, Van Gool en Huijgen alledrie. Je houdt altijd het laatste nieuws in de gaten, bent ondertussen misschien bezig met projecten voor op de lange termijn en bij breaking news moet je soms last minute reizen. Wees je daar ook van bewust. Daarom is het als correspondent altijd essentieel om voldoende rust in te plannen, er af en toe tussenuit te gaan en goed voor jezelf te zorgen. Zo kan je in balans aan die mooie buitenlandcarrière bouwen.

Joost Scheffers (Egypte), Rosa van Gool (Italië, Griekenland en de Balkan) en Cindy Huijgen (China) deelden hun ervaringen en tips tijdens een webinar, georganiseerd door Vers in de Pers en de Buitenlandredactie. Wil je deze online masterclass met de correspondenten terugkijken? Dat kan hier.

Tekst: Fiorella Opromolla

Als NVJ-lid sta je niet alleen.

Krijg hulp bij alles wat jouw werk aangaat. Samen zetten we ons in voor betere cao’s, tarieven en persvrijheid.

Sluit je aan bij de NVJ

Nodig je collega's uit

Nodig je collega’s uit om met 25% korting lid te worden van de NVJ. Samen staan we sterk.

Maak je collega lid
Journalistiek is een vak
Logo NVJ

NVJ, het journalistieke netwerk

Versterkt de positie van journalisten tegen geweld en agressie op straat en online

Onafhankelijk platform voor klachten over journalistiek werk en ethische kwesties

Steunt principiële rechtszaken van journalisten en monitort persvrijheid in Nederland

© 2025 NVJ - Alle rechten voorbehouden
  • Privacyreglement
  • Privacy- en cookieverklaring
  • Disclaimer