Oprichting

1884: Nederlandse Journalisten Kring (NJK)

In 1884 werd de Nederlandse Journalisten Kring (NJK) opgericht, wat later de NVJ zou worden. A.G.C. van Duyl, hoofdredacteur van het Algemeen Handelsblad, was geïnspireerd door de Weense Journalistenvereniging waar hij zag dat samenwerking zorgde voor meer kwaliteit in de berichtgeving. Samen met enkele collega's stichtte hij in 1883 de Amsterdamsche Persvereniging.

In dat jaar werd de grote Internationale Koloniale Tentoonstelling in Amsterdam gehouden. Op het tentoonstellingsterrein liet de persvereniging een journalistenpaviljoen bouwen waar journalisten konden werken en elkaar ontmoetten. Van Duyl peilde de interesse voor een landelijke samenwerking, wat leidde tot de oprichting van de NJK.

In het sterk verzuilde Nederland volgden de rooms-katholieke KNJK en de Protestants-Christelijke Journalisten Kring (PCJV). Vanaf 1949 gingen NJK, KNJK en PCJK samenwerken in de FNJ, de Federatie van Nederlandse Journalisten, die de belangen behartigde van de Nederlandse pers en journalistiek. In 1968 smolten de verschillende verenigingen samen tot de NVJ. De NVJ was bij haar oprichting de eerste ontzuilde vakorganisatie in Nederland. In 1976 sloot de NVJ zich aan bij de FNV. De NVJ bleef bij de vorming van de nieuwe FNV als zelfstandige organisatie bestaan.

Foto: ALV Nederlandse Journalisten Kring 1918 - Nationaal Archief Collectie Spaarnestad