Embedden van foto’s – mag dat zomaar?

Als persfotograaf bied ik mijn foto’s aan via mijn eigen website en een fotopersbureau. Hierdoor bereiken mijn foto’s geïnteresseerde afnemers die ze tegen betaling kunnen gebruiken. Onlangs ontdekte ik dat een nieuwsverzamelsite regelmatig mijn foto’s embedt in haar eigen webpagina’s. Dat gebeurt automatisch, zonder hiervoor te betalen. Mag dat zomaar?

Antwoord

Ja, embedden is in principe toegestaan, maar je kunt het tot op zekere hoogte tegengaan.

Bij het embedden van een foto wordt de foto niet gekopieerd naar een eigen webserver, maar zichtbaar gemaakt met een hyperlink naar de originele locatie (bijvoorbeeld de website van de fotograaf). Als de foto op de bronlocatie wordt verwijderd, verdwijnen ook de ingebedde weergaven op de websites van derden.

Tien jaar geleden oordeelde het Europese Hof van Justitie (HvJ EU) in het Svensson-arrest dat embedden zonder toestemming is toegestaan. Een fotograaf die een foto online publiceert, maakt deze foto beschikbaar voor alle internetgebruikers. Als anderen deze foto embedden, bereiken zij juridisch gezien geen nieuw publiek. Daardoor is er geen sprake van auteursrechtinbreuk.

Uit het Svensson-arrest blijkt dat een foto mogelijk niet voor alle internetgebruikers beschikbaar kan zijn gesteld als de fotograaf ‘beperkende maatregelen’ heeft genomen. Als iemand díé foto dan embedt, wordt er wel een nieuw publiek bereikt. Dan is wel sprake van auteursrechtinbreuk. Wat die beperkende maatregelen precies zijn, heeft het HvJ EU in het Svensson-arrest alleen niet toegelicht.

Gelukkig verduidelijkte het Hof in het VG BildKunst-arrest drie jaar geleden, dat onder deze ‘beperkende maatregelen’ ook technische maatregelen vallen die zijn bedoeld om embedden onmogelijk te maken. Het is relatief eenvoudig om dergelijke maatregelen te nemen. Google toont verschillende opties bij de zoekopdracht ‘blokkeren image hotlinking’. Een websiteontwikkelaar kan dit bovendien eenvoudig realiseren. Zo kunnen fotografen gratis gebruik van hun foto’s tegengaan.

Hoewel dergelijke technische maatregelen zeker zijn te omzeilen, is dat niet de bedoeling. Als een fotograaf kan aantonen dat zijn maatregel is omzeild, zal de rechter waarschijnlijk oordelen dat de foto toch niet vrij beschikbaar was voor alle internetgebruikers en dus niet geëmbed had mogen worden. De fotograaf kan dan schadevergoeding vorderen.

Ook persbureaus en eindafnemers kunnen dergelijke maatregelen nemen. Het kan daarom lonen om hen te vragen om embedden onmogelijk maken en dat in de overeenkomst met jou of de algemene voorwaarden te garanderen. Het bewaken van de exclusiviteit van het beeldmateriaal is immers ook in hun belang.

Rutmer Brekhoff, advocaat NVJ

Beeld: TRIK

freelancers juridisch Linkinbio_NVJ mag dat zomaar omroep plus uitgeverijbedrijf Vers in de Pers (ViP) werknemers zelfstandigen