De NVJ maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal bedreigingen aan het adres van journalisten tijdens demonstraties. Noodgedwongen gaan verslaggevers steeds vaker met een collega of zelfs een beveiliger op pad om hun werk te kunnen doen.
De NVJ maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal bedreigingen aan het adres van journalisten tijdens demonstraties. Noodgedwongen gaan verslaggevers steeds vaker met een collega of zelfs een beveiliger op pad om hun werk te kunnen doen.
Het journalistieke vak en in het verlengde daarvan de vrije pers en onze democratie, worden hierdoor ondermijnd. Het wordt tijd dat ook politiek en kabinet zich uitspreken tegen agressie jegens de pers.
Directe aanleiding voor de zorgen is het boerenprotest van woensdag in De Bilt. Verslaggever Edwin van den Berg en hoofdredacteur Marcel Gelauff van de NOS spraken in Op1 over de bedreigingen die de publieke omroep ervaren. Van den Berg zei in de talkshow dat hij bij grote maatschappelijke acties vaak een beveiliger nodig heeft. Hoofdredacteur Sandrina Haddringh van Omroep Gelderland vertelde in hetzelfde programma dat ze uit veiligheidsoverwegingen geen verslaggevers meer alleen naar dat soort bijeenkomsten stuurt. Ook constateert zij dat collega’s minder graag naar dit soort bijeenkomsten gaan. De NVJ vindt dit zeer ingrijpende geluiden.
Immers: Journalisten die zich bedreigd voelen kunnen niet vrij hun werk doen. Om een verdere aantasting van de vrije pers te voorkomen is onder meer een duidelijk signaal nodig van de politiek. Onafhankelijke en kritische berichtgeving is essentieel voor een goed functionerende democratie. Dat belang - dat tijdens de lockdown breed is erkend en geprezen toen de vraag naar onafhankelijke nieuwsgaring toenam - moet te allen tijde worden beschermd. Dit vraagt om een krachtig optreden van de minister.
De NVJ is blij met de Kamervragen van D66-Kamerleden Joost Sneller en Marijke van Beukering-Huijbregts. Zij hebben vragen gesteld naar aanleiding van de berichten over journalisten die zich bedreigd voelen door protesterende boeren. Vorige week kwam ook al naar buiten dat verslaggevers van Omroep Gelderland zich bedreigd voelen door leden van Farmers Defence Force. Eerder deze maand voerden boeren acties bij een drukkerij van DPG Media en bij Omroep Brabant, omdat ze het niet blij zijn met berichtgeving van Brabantse media.
De NVJ, politie en OM hebben vorig jaar het initiatief PersVeilig opgezet, met als doel om de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat en op social media. De politie geeft extra prioriteit aan opsporing en het OM eist extra zware straffen. De NVJ roept journalisten die zijn bedreigd op om aangifte te doen. PersVeilig kan helpen bij het doen van aangifte.