Speciaal voor journalisten: hoe zorg je voor minder stress?

donderdag 21 november 2019

Snel kribbig? Slecht slapen? Of alleen maar willen slapen? Word drank langzamerhand je beste vriend? Zie hier de mogelijke symptomen van langdurige ongezonde stress. Daar kun je wat aan doen! Thijs Launspach, psycholoog en stressexpert, en Brigit Kooijman, journalist en docent, geven tips om je werkdruk in toom houden zodat je niet gierend uit de bocht vliegt. Genoteerd tijdens het evenement 'Maak je niet (werk)druk! Zo pak je het aan' op 20 november.

foto: Remco Gielen

Het idee dat journalisten hoge werkdruk ervaren wordt bevestigd door de enquête van de NVJ die werd ingevuld door 1.000 journalisten. Een overgroot deel van hen heeft te kampen met stress en (80% leden; 92% niet-leden). Ze vinden dat ze te weinig tijd hebben om hun werk goed te kunnen doen; hebben het gevoel altijd bereikbaar te moeten zijn; of vinden dat ze een te groot takenpakket hebben.

  • Bekijk hier ook de presentaties van 'Maak je niet (werk)druk! Zo pak je het aan'

Een beetje stress, niet verkeerd

Een beetje stress is helemaal niet verkeerd. Sterker, je stresshormoon cortisol haalt je uit benarde situaties en zorgt er in de juiste dosering voor dat je beter presteert en in een flow terechtkomt. Maar chronische stress is juist ongezond, stelt psycholoog en stressexpert Thijs Launspach. Je herstelt niet meer. Je kunt best veel van jezelf vragen, maar die belasting moet je wel kunnen compenseren met rust. Het vervelende alleen is dat je je eigen stress onvoldoende in de gaten hebt, want een gestrest persoon past minder goed op jezelf.

Hoe zorg je er dan voor dat je minder stress hebt?

Een paar tips. Vrij naar die van Thijs Launspach:

  • Herken je eigen fysieke, cognitieve, emotionele en gedragssymptomen. Word je snel kribbig? Slaap je slecht of te veel? Grijp je sneller naar de fles? Of laat je geheugen je in de steek? Alle kunnen tekenen zijn van te veel stress.
  • Altijd aan het werk is niet gezond, neem hierin ook je eigen verantwoordelijkheid.
  • Weet wanneer je uitstaat. Verwijder de notificaties op je telefoon. Als je altijd beschikbaar bent, ben je altijd aan werk; je brein maakt dat onderscheid niet.
  • Doseer je e-mailgedrag. Het switchen tussen taken is funest voor je concentratie en belasting.
  • Zorg goed voor jezelf. Investeer in je gezondheid, slaap genoeg, eet gezond, beweeg veel, relativeer en zorg voor weinig prikkels (en helaas voor de bingewatchers onder ons: Netflix doet in dit rijtje niet mee!).

Vind de autist in jezelf

Brigit Kooijman, journalist en docent journalistieke vaardigheden, is baas over haar eigen tijd. Ze houdt van vastigheid en daarom ook van plannen. Ze raadt aan de autist in jezelf te vinden. Dat helpt om je je te houden aan je afspraken.

Plannen en nog eens plannen. Niet alleen haar afspraken noteert ze in haar agenda, maar ook werkzaamheden, rustmomenten en de dingen die ze leuk vindt. Het zorgt voor productiviteit, kwaliteit en houdt stress op afstand.

Ze houdt een dagplanning bij, maar ook een week-, maand- en jaarplanning. Een dergelijke planning maakt dat je een goed overzicht krijgt van je dagelijkse taken, werklast, rustmomenten, vrije dagdelen, tot en met het aantal diensten dat je per jaar wilt draaien of welke opdrachtgevers je wilt houden of kwijt wil.

Brigit Kooijman geeft 5 tips:

  • Neem de tijd om te plannen; bijvoorbeeld een kwartiertje voor een dagplanning of een middag voor een jaarplanning.
  • Wees realistisch en houd een marge van 25% aan. Denk je ’t in 4 dagen te kunnen? Maak er maar 5 van.
  • Knip grote taken op in kleinere. Een interview bestaat uit research, gesprekken, schrijven, correctieronden. Houd bij hoeveel tijd je per onderdeel kwijt bent.
  • Ruim tijd in voor ideeën.
  • Plan rust in; zeker in een creatief beroep heb je rust nodig om goed te functioneren.

En hoe kun je je nou het beste aan je planning houden?

  • Kweek goede gewoontes en bouw regelmaat in.
  • Oefen jezelf in concentreren. Maak gebruik van de Pomodoro-techniek: maak een takenlijst; zorg ervoor dat een taak niet langer dan 25 minuten duurt; zet een timer op 25 minuten en concentreer je vervolgens alleen op die taak.
  • Monotasking rules! (maar je mag je brein tussendoor best even rust gunnen met twee minuten Facebook).
  • Ritualiseer je uitstelgedrag. Kost het je even tijd om te beginnen aan schrijfwerk? Maak dan een wandeling in plaats van tegen een leeg scherm aan te kijken.
  • Blokkeer afleiding van buitenaf.

Het evenement 'Maak je niet (werk)druk! Zo pak je het aan' werd op 20 november georganiseerd door de secties Tijdschriften, ViP en Zelfstandigen.


Meer weten over timemanagement? Brigit Kooijman geeft voor NVJ Academy op 12 december de cursus Timemanagement. Klik hier voor meer informatie.