Persveilig: ook voor studenten
Tim Hofman die op zijn kaak geslagen wordt tijdens opnames van #BOOS, aanslagen op de redacties van De Telegraaf en HP/De Tijd, een steen door de ruit bij AD-verslaggever Chris Klomp, duizenden haatberichten richting Clarice Gargard en recent nog de NOS die besluit logo’s van hun auto’s te halen. 61% van de journalisten heeft wel eens te maken met bedreigingen.
Het is misschien geen fijne boodschap, maar ook als student journalistiek moet jij al nadenken over je veiligheid. En dat gebeurt nog veel te weinig, mede doordat er op de opleiding weinig aandacht is voor dit aspect van het vak. Tot die conclusie kwam Jacolijn Groesbeek, vierdejaars aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek. De resultaten van haar onderzoek presenteerde ze tijdens een online Masterclass tijdens de Dutch Media Week.
Geen steun stagebegeleider
‘Zelf heb ik eigenlijk nooit echt met bedreigingen of geweld te maken gehad, maar toen ik tijdens de lancering van PersVeilig (een initiatief van de NVJ, Genootschap van Hoofdredacteuren, politie en om rondom veiligheid voor journalisten, MK) hoorde dat dit zo vaak voorkomt, ging ik mezelf afvragen waarom daar op de opleiding zo weinig aandacht voor is’, zegt Groesbeek.
Hoewel Groesbeek benadrukt dat haar onderzoek niet representatief is en dat het daarom ook geen harde uitkomsten zijn, is het toch zeker het vermelden waard. Van de 157 studenten die haar enquête invulden, gaf 31% aan weleens bedreigd te zijn. Vooral studenten die aan het einde van hun studie zitten. En dat is logisch, want hoe meer stages je gelopen hebt of werkervaring je opgedaan hebt, hoe vaker je in zo’n situatie terecht kan komen.
Bedreigingen omvat meer dan alleen fysiek geweld. Het gaat ook om mondelinge bedreigingen, online bedreigingen en juridische bedreigingen. Daarnaast gaan helaas ook nog (te) veel redacties laconiek om met de bedreigingen. Dat ervoer ook Kaylee Noteboom die tijdens haar stage uitgescholden werd door een burgemeester. Hoewel ze naar eigen zeggen heus wel wat kan hebben, had dit incident toch wel impact op haar en ervoer ze geen steun vanuit de redactie waar ze werkte. ‘Ik had op z’n minst verwacht dat mijn stagebegeleider even zou vragen hoe het nu met me gaat’, zegt Noteboom.
Structureel in het curriculum
Om studenten journalistiek goed voor te bereiden, vindt Groesbeek dat veiligheid als thema structureel moet worden opgenomen in het curriculum. ‘Vanaf jaar één en daarna moet het onderwerp elk jaar terugkomen en kun je er dieper op ingaan. En het zou goed zijn als het een verplicht vak is, want anders komen studenten niet opdagen.’
We moeten absoluut niet accepteren dát bedreigingen en geweld in deze mate plaatsvinden, maar áls je er mee te maken krijgt, dan is het goed om te weten hoe je het beste kunt reageren en wat je rechten zijn. Dit leer je onder andere in de workshop van PersVeilig, die vanuit de NVJ wordt aangeboden.
Wil je de liveshow terugkijken? Dat kan: