Home Actueel PersVeilig biedt betere bescherming voor bedreigde journalisten
Terug

PersVeilig biedt betere bescherming voor bedreigde journalisten

starters
freelancers
werknemers
NVJ Algemeen
NVF
veiligheid
persvrijheid

Afgelopen maandag werd in aanwezigheid van onder meer minister Grapperhaus, mr. Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal, en enkele honderden journalisten het programma PersVeilig gelanceerd.

foto: Martine Krekelaar

Mediabedrijven hebben afgesproken dat journalisten of hun werkgever altijd aangifte doen van incidenten die als bedreigend of intimiderend worden ervaren. Politie en OM ondersteuning dit en zullen bij overtredingen optreden. Journalisten hebben bij politie een preferente positie gekregen. De politie zal meldingen van agressie of geweld tegen journalisten direct opvolgen en het proces-verbaal met spoed doorsturen naar het Openbaar Ministerie. Het OM hanteert een strafuitgangspunt van 200% voor verdachten van geweld en agressie  tegen journalisten.

In onderstaande video wordt PersVeilig uitgelegd:

Op de website PersVeilig is na te lezen waar de werkgever zich aan moet houden en waar politie en justitie zich aan hebben gecommitteerd. Daarnaast biedt de website praktische handvatten, zoals voorlichting over strafbare feiten, aangifte doen, scholing, waar je terecht kunt voor slachtofferhulp en hoe je incidenten kunt voorkomen.

“Ik vind het zeer ernstig dat de vrijheid van werken en de persvrijheid onder druk staat op sommige plekken, omdat er mensen zijn die het kennelijk geen enkel probleem vinden om een journalist het werk onmogelijk te maken. Ook in de regio.”  Allard Berends, hoofdredacteur Omroep Flevoland

Lees op PersVeilig.nl de ervaringsverhalen van Robert Bas, Clarice Gargard, René Hendriks en Allard Berends.

Logo NVJ

NVJ, het journalistieke netwerk

© 2024 NVJ - Alle rechten voorbehouden