NVJ over terugkeer bestuurder WNL: ‘Klap in het gezicht van melders’

maandag 16 september 2024

De NVJ heeft met stijgende verbazing kennisgenomen van de gang van zaken bij omroep WNL. De terugkeer van Bert Huisjes als bestuurder bij WNL is een klap in het gezicht van de medewerkers die melding maakten van grensoverschrijdend gedrag. De NVJ vreest dat dit proces de gewenste, open cultuur binnen de gehele Publieke Omroep niet ten goede zal komen en zal doen wat in haar macht ligt om de positie van makers en melders te versterken.

Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Jeffrey Groeneweg

Sinds de instelling van de commissie-Van Rijn roept de NPO op om grensoverschrijdend gedrag te melden. Dat deden (oud-)medewerkers van WNL bij Ipsos, de Commissie Van Rijn en tot slot bij KPMG. Het AD schreef eerder dit jaar op basis van 25 bronnen over pestgedrag, intimidatie en zwangerschapsdiscriminatie.
In het persbericht dat WNL afgelopen vrijdag op de site plaatste, werd hierover met geen woord gerept. Wel erkende de Raad van Toezicht dat Bert Huisjes, tot voor kort hoofdredacteur en enig bestuurder bij de omroep, een ‘té directieve stijl en soms horkerige manier van leidinggeven heeft’. Huisjes treedt af als hoofdredacteur, maar mag terugkeren als bestuurder. De RvT ziet in het naar hem gehouden onderzoek van KPMG ‘geen juridisch verwijtbaar grensoverschrijdend gedrag’.

Resultaten onderzoek niet inzichtelijk gemaakt

De resultaten van het betreffende onderzoek zijn niet inzichtelijk gemaakt voor melders die hun medewerking hebben verleend. De NVJ vindt dit kwalijk. Ook is de redactie en medezeggenschap niet betrokken geweest bij de vervolgvraag of de bestuurder wel of niet mocht terugkeren. De terugkeer van de bestuurder aldaar is een klap in het gezicht van de vele medewerkers die melding hebben gemaakt van grensoverschrijdend gedrag. De NVJ vreest dat dit proces de gewenste, open cultuur binnen de gehele Publieke Omroep niet ten goede zal komen.

Personeel moet zich veilig voelen

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ: “Het belangrijkste is dat het personeel zich veilig voelt. Makers moeten met een gerust hart melding kunnen doen van ongewenst gedrag en deze melding moet serieus worden genomen en geen gevolgen hebben voor de melder. Dat is niet hoe het bij WNL is gegaan. Wat ontbrak is een gesprek met de redactie om te kijken of er draagvlak was voor zijn terugkeer of een onderzoek over de zorgen die er leven. Sinds het rapport van de commissie-Van Rijn verwachten wij betere governance en meer oog voor de kwesties die leven op redacties.”

In gesprek over vervolgstappen

De NVJ zet zich in voor veiligheid op de werkvloer. “We zijn op dit moment in gesprek over vervolgstappen met leden die werken en hebben gewerkt bij WNL. Ook staan we in contact met de medezeggenschapsraad. We zullen deze kwestie hogerop aankaarten bij de top van NPO en het College van Omroepen om die aan te zetten tot hervormingen op het gebied van governance, medezeggenschap en contracten. We zullen alles doen wat in onze macht ligt om de positie van makers en melders te versterken.”