Home Actueel NVJ ondertekent statement van Bits of Freedom tegen wijziging ‘sleepwet’
Terug

NVJ ondertekent statement van Bits of Freedom tegen wijziging ‘sleepwet’

plus+
Vers in de Pers ViP
starters
freelancers
werknemers
Persvrijheidszaken
NVJ Algemeen
Journalistieke waarden
zelfstandigen
veiligheid
uitgeverijbedrijf
persvrijheid
omroep
Linkinbio_NVJ
fotografen

Bits of Freedom heeft een statement op haar site geplaatst tegen de wijziging op de wet voor geheime diensten waarover de Tweede Kamer op 16 oktober stemt. De wijziging op de zogenoemde ‘sleepwet’ geeft de AIVD en de MIVD de mogelijkheid om ongericht het internet af te tappen. ‘Voor ongericht massasurveillance is geen plaats in een democratische rechtsstaat,’ stelt Bits of Freedom. De NVJ is naast organisaties als Amnesty International en Free Press Unlimited een van de ondertekenaars.

Vergroten operationele vrijheid

De Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma, zoals de voorgenomen wetswijziging volmondig heet, is bedoeld om de ‘operationele snelheid en wendbaarheid’ van de geheime diensten te vergroten tegen bijvoorbeeld Russische en Chinese hackers. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, hebben de geheime diensten de mogelijkheid om – zonder externe toestemming – ook iedereen te volgen die door buitenlandse hackers is gehackt.

Tegen wetswijziging

Bits of Freedom, de stichting die in 1999 is opgericht om het beleid en wetgeving ter ondersteuning van een open en rechtvaardige informatiesamenleving te beïnvloeden, stelt in haar statement dat de AIVD en de MIVD op deze manier de gegevens en communicatie van miljoenen mensen kunnen aftappen. De NVJ is tegen de voorgenomen wetswijziging en heeft het statement van Bits of Freedom medeondertekend.

Bronbescherming

‘Bronbescherming van journalisten heeft een heel groot maatschappelijk belang,’ zegt algemeen secretaris Thomas Bruning in een uitzending van Argos. De toeslagenaffaire noemt hij een goed voorbeeld. ‘Ambtenaren die van binnenuit zagen dat er zaken mis waren, dat via interne wegen probeerden aan te kaarten en dat niet voor elkaar kregen… Op het moment dat je dan naar een journalist gaat, wil je niet meteen het gevoel hebben van “ik ben de klokkenluider”, want dan is de kans groot dat je ook je baan verliest. Je moet op een veilige manier een journalist kunnen benaderen om een misstand te melden. Voor de wereld van inlichtingendiensten geldt natuurlijk hetzelfde. Anders is de positie van journalisten om misstanden boven water te krijgen volledig uitgewerkt.’

Logo NVJ

NVJ, het journalistieke netwerk

© 2024 NVJ - Alle rechten voorbehouden