Nieuwe coronamaatregelen: wat betekent dit voor zelfstandige (foto)journalisten?
Striktere coronamaatregelen hebben opnieuw effect op de inkomsten van freelance journalisten en fotojournalisten. Op welke steunregelingen kun je als ondernemer op dit moment aanspraak maken? We zetten de mogelijkheden voor freelancers op een rij.
Foto Bart Maat/ANP
De nieuwe avondlockdown van 17.00 uur tot 5.00 uur raakt freelance (foto)journalisten hard. Evenementen en sportwedstrijden gaan (deels) niet door, waardoor onder meer sportjournalisten, fotografen, presentatoren en dagvoorzitters hun opdrachten zien verdwijnen. Ook opdrachten in de cultuursector of activiteiten zoals presentatieklussen en lezingen vallen opnieuw weg.
Extra compensatie voor freelance journalisten die vanwege nieuwe coronamaatregelen opdrachten verliezen of mislopen, is volgens de NVJ belangrijk. Vanwege de voortdurende situatie hebben freelancers hun buffers het afgelopen jaar zien slinken. Daarom pleit de NVJ via de Creatieve Coalitie voor een compensatieregeling voor zelfstandigen die verlies lijden door opdracht-annuleringen waarbij de schade niet via organisaties of andere regelingen wordt gecompenseerd, maar juist rechtstreeks aan de zelfstandige. Totdat het kabinet een dergelijke vangnetregeling realiseert, staan hieronder de mogelijkheden die er nu al zijn voor zelfstandig journalisten.
Wat is er nu mogelijk?
Het kabinet kondigde op 26 november aan de coronasteun voor ondernemers uit te breiden. Alle regelingen vind je op de website van de Rijksoverheid.
De belangrijkste regeling voor freelancers is dat het kabinet het subsidiepercentage van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor het vierde kwartaal van dit jaar verhoogt van 85 procent naar 100 procent. Ondernemers die dit kwartaal meer dan 30 procent omzetverlies hebben ten opzichte van het vierde kwartaal in 2019 of het eerste kwartaal in 2020 kunnen van de TVL gebruikmaken. Ondernemers kunnen zelf kiezen voor de meest gunstige referentieperiode. De gewijzigde TVL-regeling ligt nu bij de Europese Commissie ter goedkeuring. Zodra deze goedkeuring er is, opent de regeling.
Let op: daarvoor moet je onderneming op 30 juni 2020 ingeschreven staan bij de KVK, met minimaal één vestiging in Nederland. Die vestiging moet een aparte voordeur of opgang hebben van je huisadres. Alle voorwaarden en uitzonderingen vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland of de Kamer van Koophandel.
Binnen de sector zijn er ook andere mogelijkheden: zo kunnen (schrijvende) freelancers nog steeds een werkbeurs van maximaal 2.500 euro aanvragen bij Matchingfonds De Coöperatie. Alle voorwaarden vind je op de website van De Coöperatie.
De juridische afdeling stelde eerder al een leidraad op voor zelfstandigen: hoe ga je om met geannuleerde opdrachten? De leidraad is hier te vinden.
Vragen?
Voor verdere vragen kun je contact opnemen met onze juridische afdeling. Dat kan tijdens het telefonische spreekuur van maandag tot en met donderdag tussen 14.00-17.00 uur op 020-30 39 700. Je wordt na controle van je lidmaatschapsgegevens doorverbonden met een jurist of advocaat van de NVJ die je vragen beantwoordt.
Buiten het telefonisch spreekuur kun je ons per e-mail bereiken: juridisch@nvj.nl. Per email gestelde vragen proberen we dezelfde dag te beantwoorden.