Juridische dreiging TU Delft richting eigen universiteitsblad toont noodzaak voor duurzame oplossing
Het onafhankelijke onderwijsmedium Delta heeft onder juridische druk een kritisch artikel over een directeur aan de TU Delft verwijderd. Het juridische dreigement kwam van zowel de in het artikel genoemde directeur als van de universiteit zelf.
Foto: Hans van Rhoon
Hoewel de TU Delft inmiddels excuses heeft aangeboden voor deze gang van zaken, toont deze snoeiharde ingreep wederom een onderliggend probleem: de precaire onafhankelijkheid van universiteits- en hogeschoolbladen. De NVJ en VWN waarschuwden hier eerder al voor en pleiten er daarom voor concrete stappen om deze onafhankelijkheid nu echt te waarborgen.
Volgens persvrijheidsorganisatie FPU krijgen journalisten in toenemende mate te maken met juridische intimidatie, wat in sommige gevallen tot zelfcensuur leidt. Het is al kwalijk dat de journalistieke onafhankelijkheid juridisch wordt belaagd, maar dat onderwijsinstellingen hier aan meedoen maakt het helemaal onacceptabel.
Secretaris Tijdschriften Matthijs Valent (NVJ): 'De Delta-redacteuren zijn nota bene in dienst van de universiteit. Het juridisch onder druk zetten van je eigen personeel is nooit een manier om een dergelijke kwestie op te lossen.'
De NVJ en VWN spreken hun steun uit aan de redactie en roepen de instellingsbesturen op om met hun redacties en betreffende afdelingen in gesprek te gaan om duurzame afspraken te maken die censuur voorkomen. Anne van Kessel (voorzitter VWN): 'Dat begint bij sterke redactiestatuten, die ook, ja juist, gerespecteerd worden bij onwelgevallig nieuws.'