FPU en NVJ staan achter journalisten in Gaza

donderdag 24 oktober 2024

Free Press Unlimited (FPU) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hebben een video uitgebracht uit solidariteit met journalisten in Gaza. In de video doen acht (oud-)journalisten en de directeur van Free Press Unlimited een oproep aan de Israëlische regering om journalisten te beschermen.

Het risico voor journalisten in Gaza is ongekend. Het dragen van een helm en een kogelvrij vest met het woord 'Press' erop garandeert niet langer bescherming, maar maakt je eerder een doelwit. Sinds 7 oktober 2023 werden ten minste 128 journalisten gedood, het hoogste aantal ooit gedocumenteerd. 

Waarborgen toegang tot informatie

Volgens internationaal humanitair recht zijn journalisten burgers en dienen ze als zodanig behandeld te worden door strijdende partijen. Het niet respecteren van de vrije pers, en mensenrechten in het algemeen, baart Free Press Unlimited en de NVJ grote zorgen, en we roepen daarom consequent (wereld)leiders van alle betrokken landen en niet-statelijke actoren op om de toegang tot informatie te waarborgen, en de veiligheid van mediawerkers aan alle kanten te garanderen. Want toegang tot betrouwbare informatie kan levens redden.

Steun uit brede mediasector

Deelnemers aan de video vertegenwoordigen breed de mediasector, met Stephanie Vaessen (journalist Al Jazeera), Mark Baanders (Powned), Jos van Noord (voormalig Telegraaf-journalist), Ruth Kronenburg (directeur FPU), Tjeerd Royaards (cartoonist), Folkert Jensma (Voorzitter NVJ en freelance journalist), Sakina Elkayouhi (freelance journalist en columnist), Rowan Blijd (programmamaker en vice-voorzitter NVJ), en Hella Hueck (hoofdredacteur Elsevier Weekblad). “Onze collega's in Gaza sterven (...). Journalisten zijn geen “collateral damage”, stellen ze. “De gebouwen waarin zij werkten waren het doelwit. Ze kregen geen bescherming.”

Aanval op het recht op informatie

De video vestigt ook de aandacht op het feit dat Israël de grenzen gesloten houdt voor internationale journalisten, waardoor internationale verslaggeving onmogelijk wordt. Het is belangrijk dat buitenlandse media ongehinderd toegang krijgen, zodat de wereld getuige kan zijn van de realiteit ter plekke. FPU en NVJ benadrukken: een aanval op de pers is een aanval op het recht op informatie van de wereldgemeenschap.

Het recht om verslag te doen

“Wat er ook gebeurt,” stelt FPU-directeur Ruth Kronenburg, ”mensen verdienen het altijd om de feiten te kennen, gebracht door journalisten uit Gaza. Zij hebben het recht om verslag te doen.” Met deze video roepen FPU en de NVJ op om een einde te maken aan het vermoorden en aanvallen van journalisten, want journalistiek is geen misdaad.