Hoe gaat de Publieke Omroep om met starters?
In de lopende cao-onderhandelingen is het belang van een goede instroom voor zowel starters als redacties onderwerp van gesprek. Hoe gaat dit nu bij de Publieke Omroep? We vroegen het aan Steef Bouwman, 23 en net afgestudeerd aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, die na zijn stage bij Nieuwsuur door is gegaan met freelancen voor Nieuwsuur en nu als redacteur in dienst is getreden bij NOS Stories.
1. Wat voor contract heb je gekregen en kon je onderhandelen?
“Een jaarcontract van 36 uur per week, met 13de maand, pensioen en regelmatig kansen om jezelf te ontwikkelen door trainingen en cursussen. Het ging eigenlijk best vanzelf, ook doordat ze me al kenden van het freelancen.”
2. Wat vind je het voordeel van dit contract?
Je bent ergens binnen, je kunt je gezicht laten zien en contacten en ervaringen opdoen. Als freelancer vul je toch iets meer de gaten op. Als vaste werknemer daarentegen, kan je jezelf denk ik sneller verder ontwikkelen en meewerken aan interessante projecten.”
3. In welke schaal zit je en heb je je daar van tevoren over geïnformeerd?
“Ik ben meteen in schaal G gezet, wat bijna 400 euro meer is dan schaal F. Ik heb aan collega’s van Nieuwsuur gevraagd wat een conform startsalaris is en aan vrienden van school die ook net een baan hebben.”
4. Wat is de samenstelling van je redactie?
“NOS Stories is super divers en de jongste redactie van de NOS. Iedereen is tussen de 20 en 30 en qua achtergronden kan ik echt zeggen dat we een goede afspiegeling zijn van het land op dit moment.”
5. Heb je begeleiding en een ontwikkelplan gehad?
“Niet zoals jullie dat voorstellen in cao, maar ik heb wel een goede stage gehad en kon daarna meteen voor Nieuwsuur en Stories gaan freelancen. En wat me dus nu een contract heeft opgeleverd.”
6. Wat vind je als jonge, beginnende journalist echt belangrijk?
“Je bent journalist om de samenleving te informeren, je moet daarom goed kunnen beginnen, een springplank krijgen voor je carrière. Zeker nu we in een tijd leven waarin de journalistiek steeds belangrijker wordt. En beloond mag worden. Dat vind ik toch wel het belangrijkste.”