Coaching, kauwgum en koudwatervrees
‘Stink ik uit mijn bek?’, was de reactie van coach Raemon Sluiter toen Kiki Bertens ineens achteruit deinsde na zijn bemoedigende, maar te dicht bij haar gezicht uitgesproken interventie tijdens een wedstrijd. Kiki bevestigde het en adviseerde een kauwgumpje. Iets te overvloedige knoflook tijdens een maaltijd was de schuldige. Ik moest aan dit incident denken toen we het tijdens de ALV van de Sectie Plus+ bij het jaarverslag hadden over het mentorenprogramma. Waarom loopt het opzetten van een coachingtraject in de journalistiek zo moeilijk?
Het begeleiden van professionele sporters door een coach wordt heel gewoon gevonden. In de journalistiek, maar ook in de medische wereld, begrijp ik uit een column van Ben Tichelaar (NRC 4 mei 2019), bestaat een dergelijke traditie niet of nauwelijks. Waarom eigenlijk niet en ligt daar wellicht een mooie taak voor de Sectie Plus+ van de NVJ?
Een chirurg, schrijft Tichelaar, was jarenlang steeds beter geworden, maar constateerde op een bepaald moment dat die progressie tot stilstand was gekomen. Zijn conclusie was herkenbaar: ik ben ‘op mijn piek’ en ‘uitgeleerd’. Een confrontatie met Raphael Nadal en zijn coach, bracht hem tot andere gedachten: hij had een punt bereikt waarop hij alléén niet meer verder zou komen. Hij zocht contact met een oud-docent, liet hem observeren en feedback geven. Hij werd gewezen op allerlei gedrag waar hij zich nooit bewust van was geweest, ingesleten gewoontes waar hij zonder hulp van buiten nooit aan had kunnen werken.
Ik begrijp dat een professionele journalist, die aan zijn piek zit en uitgeleerd is, niet zit te wachten op een coach die gaat vertellen wat er beter kan in zijn werk. Maar kijk naar de topsport, daar is het fenomeen geaccepteerd en werkt het kennelijk wel. Waarom zou dat in de journalistiek niet werken? Tichelaar maakt duidelijk dat coaching werkt als je er zelf voor kiest en erkent dat je graag iets wilt leren. Hij adviseert te kiezen voor een coach die je respecteert, die over bewezen expertise beschikt en met wie je goed kunt communiceren. Zo komt Tichelaar uit op het gebruikmaken van oudere, gepensioneerde collega’s. Die moeten hun jongere collega’s in de praktijk met kleine praktische stappen verder helpen.
Laat nu de Sectie Plus+ in ruime mate beschikken over oudere, gepensioneerde collega’s. Het lijkt mij op zijn minst een uitdaging om deze nog wat aarzelende vraag en dit ruime aanbod bijeen te brengen. Het bestuur van de Sectie Plus+ gaat, naast een aantal andere zaken, daaraan werken. Je hoort nog van ons.
Jan Geert Majoor, voorzitter NVJ Sectie Plus+
NVJ Mentorenprogramma
In het najaar start weer het jaarlijkse NVJ Mentorenprogramma. Leden van de sectie Plus+ worden van harte uitgenodigd om zich aan te melden als mentor. Meer informatie/aanmelden wordt na de zomer bekendgemaakt op deze website.