Blijf je stress de baas in 5 stappen (en meer tips over werkdruk op 20 november)
Een dag niet gewerkt is een dag niet online. Zeker voor journalisten is dat niet gemakkelijk. Er is immers nieuws. Altijd! Psycholoog en stress-expert Thijs Launspach gaat je tijdens het evenement 'Maak je niet (werk)druk! Zo pak je het aan' op 20 november helpen om je werkdruk in toom te houden. Hier zijn alvast 5 stappen!
foto: Bente Hilkens
Razende reporters, nieuwsjagers en persmuskieten. In die kwalificaties herken je de spoed. Nieuws is per definitie onvoorspelbaar. Hoe kan een journalist dan überhaupt een werkweek inplannen volgens de vaak geadviseerde 70/30 regel? Namelijk 70% voor de taken die van tevoren zijn in te plannen en 30% onvoorziene taken, oftewel de spoedgevallen. ‘Voor journalisten is een werkweek inderdaad moeilijk in te plannen’, zegt psycholoog en schrijver Thijs Launspach. ‘Maar je bent niet verplicht altijd aan het werk te zijn.’
Hoe zorg je er dan voor dat je je eigen stress en werkdruk de baas blijft?
‘Ik geef je 5 stappen:
Ondanks dat journalistiek een hectisch beroep is, kun je wel duidelijk keuzes maken in wanneer je wel en niet aan het werk bent.
Leer je eigen stresssignalen kennen. Die signalen zijn bij ieder mens verschillend. Zo moet ik bijvoorbeeld oppassen als ik geïrriteerd naar mensen in mijn omgeving reageer of slecht slaap. Als je bewust bent van je stresssignalen, weet je ook wanneer je moet terugschalen. Ik heb in mijn boek Fokking druk een raster opgenomen hoe je jouw signalen kunt herkennen.
Zorg ervoor dat je ook in drukke tijden goed voor jezelf zorgt. Dus: genoeg slapen, genoeg bewegen, gezond eten, voorzichtig met cafeïne en alcohol, je werkhoofd uitzetten en opletten met Netflix. Ik weet het, Netflix klinkt ontspannend, maar voor je hoofd is het hard werken. Ga liever wandelen.
Stap tijdig uit je werk-appgroep. Sluit je gedurende de werkwerkweek tussen bepaalde tijden af, en minstens een dag in het weekend, van e-mail en social media (Twitter houdt nooit op).
Op het moment dat je gestrest bent weet dan wat te doen, zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en als je druk in je hoofd bent, schrijf je dingen op op papier.’
Jonge werkenden vertellen vaak dat zij “altijd aan staan”. Het is bovendien bekend dat het aantal burn-outs onder millennials veel hoger is dan bij andere leeftijdsgroepen. Ligt dat aan het feit dat zij hun stresssignalen nog onvoldoende herkennen en hun grenzen onvoldoende afbakenen?
‘Dat kan ermee te maken hebben, maar er zijn verschillende theorieën. Het begin van de carrière wordt als veeleisend ervaren. Millennials maken aan het begin van hun carrière sowieso dingen voor het eerst mee en dat kan stress opleveren. Ze hebben het gevoel dat ze zichzelf moeten bewijzen. En vaak speelt mee dat millennials een jong gezin hebben en een hyper sociaal leven. Er is nog iets anders aan de hand. Deze generatie is vaak grootgebracht met het idee dat zij datgene kunnen worden wat zij willen. Ze moeten succesvol zijn en waarde toevoegen. Maar als er dan iets niet lukt, dan werkt dat averechts: ze hebben het gevoel dat ze falen en dat het hun eigen schuld is.’
Wat raad je hen aan?
‘Diezelfde vijf stappen.’
Je bent gastspreker tijdens ons evenement “Maak je niet (werk)druk! Zo pak je het aan”. Wat ga je daar vertellen?
‘Ik ga vooral vragen van het publiek beantwoorden.’
Dus! Heb jij een vraag voor Thijs Launspach? Stel je vraag tijdens het evenement of stuur je vraag vooraf naar vereniging@nvj.nl ovv werkdruk – vraag aan Thijs
Waar: De Observant, Stadhuisplein 7, 3811 LM Amersfoort
Wanneer: 20 november 2019, 19.00 - 21.30 uur
Thijs Launspach is psycholoog, schrijver, spreker en stress-expert. Hij schreef de boeken Fokking Druk (2018) en Werken met millennials (2019).