Aziz Kawak

Aziz Kawak (22) is zelfstandig fotojournalist en documentairemaker. Hij liep stage bij het NRC en het Parool, is ambassadeur van OneWorld en werkt parttime als eindredacteur Arabisch voor Majalla.nl. Aziz is NVF lid sinds april 2018.

In 2015 ben ik samen met mijn familie vanuit Syrië naar Nederland gevlucht. In Nederland kwam ik terecht in een ACZ in het noorden van het land, Musselkanaal. Dit was een groot keerpunt in mijn leven, omdat ik geboren en getogen ben in de hoofdstad Damascus. Om dan opeens in een AZC terecht te komen waar je wordt gezien als een van de vele asielzoekers was een hele grote verandering en ik voelde mij niet gehoord en onbegrepen. Vanuit Syrië had ik een camera meegenomen die ik nooit heb gekocht met de intentie om er iets professioneels mee te gaan doen. In Syrië wilde ik namelijk rechten gaan studeren. In het AZC begon ik mijn omgeving vast te leggen van de mensen en plekken om mij heen. Door middel van fotografie kon ik mijn verhaal vertellen en kwam ik steeds meer in contact met mensen. In 2016 verhuisde ik naar Utrecht, hier kregen wij een huis en de mogelijkheid om een normaal leven te beginnen. In Utrecht werd mijn netwerk steeds groter en vertelde ik over mijn project in het AZC en kwam ik in contact met een Nederlandse fotograaf. Onder zijn begeleiding heb ik een project gemaakt dat het verschil toont tussen het leven in het AZC en het leven van een vluchteling in de stad. Ik besloot om verder te gaan met fotografie en ben begonnen aan de studie media aan de HKU.

Daarnaast ging ik als documentairemaker/fotojournalist in verschillende vluchtelingenkampen reportages maken over de mensen daar en de situatie waarin zij leefde. Ik ging daarheen met de intentie om de verhalen vanuit mijn perspectief, als journalist die zelf ook gevlucht is, te vertellen. Vanuit dit perspectief weet ik zelf hoe het is om vluchteling te zijn en weet ik hoe belangrijk het is om gezien en gehoord te worden. Doordat de media mijn leven heeft veranderd en mij een status heeft gegeven als maker, geloof ik dat ik een verschil kan maken in de situatie van deze mensen.

In de zomer van 2019 heb ik een documentaire gemaakt over de situatie van Syrische vluchtelingen in de kampen van Bekavallei in Libanon. Deze geïmproviseerde kampen liggen vlak bij de grens met Syrië. Tijdens mijn vooronderzoek kwam ik erachter dat er binnen projecten vaak verteld wordt vanuit politieke standpunten en hoe erg de humanitaire ramp is, met de intentie om mensen hiervan bewust te maken. Ik wilde een persoonlijk en eerlijk project maken, waarbij ik de vluchteling een podium geef zijn persoonlijke verhaal te vertellen.

Het resultaat is een documentaire over Abdulhadi, een 27-jarige Syriër uit Homs die al zeven jaar samen met zijn vrouw en kinderen in de Bekavallei woont, en een fotoreportage over het kamp en de mensen die er leven. Het verhaal van Abdulhadi staat voor mij symbool voor de verhalen van de mensen die daar in de Bekavallei leven. Omdat ik hem in mijn documentaire een stem geef, voelt het alsof ik een stem geef aan alle mensen daar. Hij vertelt zijn verhalen met een bepaalde emotie, die je alleen vast kunt leggen op bewegend beeld. Zo vertelde hij een verhaal over een deken die hij uit Syrië heeft meegenomen en ik vroeg hem waarom deze deken zo belangrijk voor hem is. Hij antwoordde: “Ik droom ervan dat ik terug kan naar mijn huis in Syrië en daar weer onder mijn deken kan slapen.”

Na mijn huidige studie aan de HKU wil ik een master doen in journalistiek. Ik heb plannen om verschillende documentaires te maken, waaronder mijn droomproject in mijn eigen land Syrië, als ik dat ooit weer mag bezoeken.


Voor de artikelreeks ‘Uitgelicht’ op de NVF-website, de -nieuwsbrief én NVF-pagina’s in Focus Magazine is de redactie altijd op zoek naar collega’s die hun werk aan andere NVF-leden en het bredere publiek van Focus Magazine willen laten zien.

Wil je meedoen? Mail dan even naar NVJ-sectie-NVF@nvj.nl

Over de foto's

Beeld 1:

Abdulhadi

Beeld 2:

Hanin (20) de vrouw van Abdulhadi.

Beeld: 03:

Vluchtelingenkamp in de Bekavallei.

Beeld 04:

Vluchtelingenkamp in de Bekavallei.

Beeld 05:

Abdulhadi en zijn vrouw Hanin met hun zoon Hamoude en dochter Walaa.

 

Alle beelden zijn gemaakt in 2019 in het vluchtelingenkamp in de Bekavallei, Libanon.