Met terugwerkende kracht een zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen. Eindelijk gerechtigheid?

In oktober 2006 ben ik bevallen van een wolk van een baby. Het moederschap eiste de eerste maanden al mijn aandacht op. De werkzaamheden voor mijn onderneming moest ik op een laag pitje zetten en mijn inkomsten daalden. Ik deed daarom een beroep op het UWV. De aanvraag voor een zwangerschaps– en bevallingsuitkering werd echter resoluut afgewezen wegens het ontbreken van een wettelijke regeling. Dit terwijl ondernemers die eerder of later zijn bevallen wel recht hadden op een uitkering. Mag dat zomaar?

Antwoord

Nee. Sinds kort is er eindelijk een regeling voor vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen. Dit was lange tijd niet het geval. Door wetswijziging verviel in mei 2005 de publieke zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen (de WAZ). Pas vanaf juni 2008 herleefde deze uitkering in de vorm van de Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen (ZEZ). In de tussenperiode bestond er geen wettelijke regeling en werden alle aanvragen door het UWV afgewezen.

Enkele vrouwen vonden dit oneerlijk en stapten naar de rechter. Na een langdurig juridisch gevecht met wisselende resultaten was er in juli 2017 eindelijk een gunstige tussenuitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Als gevolg van deze uitspraak is er nu eindelijk een einde gekomen aan de rechtsongelijkheid. Vrouwelijke ondernemers die zijn bevallen in de jaren zonder wettelijke regeling kunnen nu aanspraak maken op een compensatieregeling.

Het gaat naar schatting om zo’n 20.000 vrouwen. Zij kunnen vanaf 15 mei 2018 een aanvraag kunnen doen voor een compensatie van € 5.600,-. Welke voorwaarden er precies gelden voor de regeling is nog niet duidelijk. Let op: de aanvraag kan alleen worden gedaan in de periode 15 mei 2018 tot en met 30 september 2018. De uitkeringen worden vanaf januari 2019 uitgekeerd en gelden als een inkomensvoorziening. Dit betekent dat de compensatie bij het inkomen van de zelfstandige moet worden geteld wat weer gevolgen kan hebben voor toeslagen (bijvoorbeeld de huur- of zorgtoeslag).

mag dat zomaar
Maarten van den Berg
Advocaat