De Rechtspraak heeft een meldpunt ingesteld voor journalisten en advocaten die een onveiligheidsgevoel, dreiging of kwetsbaarheid ervaren omtrent hun bezoek aan een gerechtsgebouw. Het meldpunt wordt aangekondigd op de pagina's voor journalisten en advocaten op Rechtspraak.nl.
Journalisten moeten veilig hun werk kunnen doen. Politie, Openbaar Ministerie, de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren hebben hierover afspraken gemaakt binnen het samenwerkingsverband PersVeilig.
Online agressie, fysieke klappen, het vernielen van apparatuur, schelden, spugen tot en met dood wensen. De bedreigingen tegen journalisten nemen toe en worden explicieter. De impact is fors. Journalisten vertellen over hun ervaringen.
Je kunt ons bellen voor juridisch advies of rechtshulp vóór of na je publicatie. Of in kwesties waarin je wordt belemmerd bij het verkrijgen van informatie.
De agressie en het geweld waar journalisten, cameramensen en fotografen tijdens de avondklok mee te maken krijgen, moet stoppen. Journalisten zijn er niet om partij te kiezen, maar zijn er om onafhankelijk verslag te doen van beide kanten.
Met enige regelmaat verschijnt PersVeilig in de media of vertelt projectleider Peter ter Velde of algemeen secretaris Thomas Bruning over het belang van veiligheid voor journalisten en de samenwerking die PersVeilig daarin heeft met de NVJ, OM, Politie en het Genootschap van Hoofdredacteuren.
Helaas komen intimidatie en verschillende vormen van bedreigingen steeds vaker voor aan het adres van journalisten. De NVJ en de Kamer van Koophandel hebben een convenant afgesloten waardoor het mogelijk is om het bezoekadres af te schermen als dit bezoekadres gelijk is aan het woonadres.
Online bedreigingen kunnen een schadelijk effect hebben op je gezondheidstoestand. Hoe herken je de signalen en hoe kun je jezelf beter beschermen? Het beste is om er altijd over te praten en het niet voor jezelf te houden, aldus traumapsycholoog Kaz de Jong.
‘Op de training leerde ik dat je als groep elkaar in de gaten houdt, maar niet bij elkaar blijft staan. Zo kom je ook niet met dezelfde beelden terug. Dat vond ik zinvol.’
Freelance journalist Laila Frank werkt veel in Amerika. Ze merkte dat ze eigenlijk niet goed voorbereid is op demonstraties die uit de hand lopen of bijeenkomsten waar agressie van mensen zich tegen journalisten richt. Daarom volgde ze de training van PersVeilig.