Zorgen over oppakken journalisten door politie
Journalisten lopen steeds vaker het gevaar opgepakt te worden bij demonstraties. Binnen het tijdsbestek van 3 dagen zijn 3 journalisten opgepakt bij demonstraties in de uitoefening van hun werk. Zowel de NVJ als de Volkskrant hebben hierover een klacht ingediend bij de politie, vragen om een excuus en verbetering van de instructie naar de agenten op straat.
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion protesteren met een discobedience op de derde actiedag in de Week van Klimaatrebellie. ANP Remko de Waal.
Deze week werden journalisten opgepakt bij demonstraties van Extinction Rebellion in Den Haag. Volkskrantjournalist Mac van Dinther op maandag en oud-hoofdredacteur AD Hans Nijenhuis en fotograaf Marco de Swart op woensdag.
In beide gevallen zaten de journalisten uren vast, voordat de politie hen liet gaan. De NVJ maakt zich zorgen hierover en ziet hierin een terugkerend patroon. Algemeen Secretaris Thomas Bruning van de NVJ: “Het gaat om onzorgvuldig optreden van de politie. De journalisten konden zich identificeren als journalist en waren niet hinderlijk bezig. Het is zeer kwalijk als de pers op deze wijze het onmogelijk wordt gemaakt om hun werk te verrichten.”
De NVJ heeft in samenspraak met de overheid de politieperskaart ontwikkeld zodat voor de politie duidelijk is dat journalisten hun werk doen en geen demonstranten zijn. Bruning: “We zien soms dat er onwetendheid is bij de politie. Ook zien we steeds vaker dat mensen met een mobiele telefoon zich uitgeven als journalist, maar dat niet zijn. Maar als iemand een politieperskaart van ons heeft, dan zou wel meteen duidelijk moeten zijn dat het echt om een journalist gaat.”
Nog voor het eind van de maand zal de NVJ een overleg voeren met politie en justitie om een verbetering van beleid te bewerkstelligen.
Luister hier een interview met Thomas Bruning terug op radio 1 (vanaf 00:35 minuten).