Zo haal je geld binnen met juridische hulp

maandag 12 april 2021

COLUMN - Zeg eens eerlijk, heb jij jouw arbeidsovereenkomst helemaal gelezen? En je cao? Of de freelancevoorwaarden van je opdrachtgevers? En snapte je er ook nog wat van? 

foto: Sebastiaan ter Burg, CC BY 4.0 

De meeste mensen die ik spreek, vinden dit soort dingen maar gedoe. En dat is het ook: we zijn geen journalist geworden omdat we zo dol zijn op het lezen van juridische teksten. En toch kan het flink wat opleveren om je eens te verdiepen in je eigen situatie. Rust, zekerheid, en zelfs een leuk bedrag.

Na twee jaar al 2.000 euro

Weet je bijvoorbeeld wat een transitievergoeding is? Als je ergens in dienst bent, maar je baan houdt op, dan heb je bijna altijd recht op zo'n vergoeding. Ook als je tijdelijke contract bijvoorbeeld niet verlengd wordt. Die vergoeding kan flink oplopen. Voor elk jaar dat je ergens gewerkt hebt, is de transitievergoeding een derde van je maandsalaris. Als je dus een salaris van 3.000 euro bruto hebt, en na twee jaar wordt je contract niet verlengd, dan krijg je al een transitievergoeding van 2.000 euro. De vergoeding is bedoeld om de overgang naar een nieuwe baan makkelijker te maken. Maar werkgevers willen nog wel eens 'vergeten' om een transitievergoeding uit te betalen. Jij loopt dan een flink bedrag mis, waar je gewoon recht op hebt.

Je staat er niet alleen voor

Zo valt er meer te behalen, als je je een middagje in je contract en CAO verdiept. Wie weet heb je wel recht op een toeslag als je in het weekend werkt, of staat er in de CAO dat je allang een vast contract had moeten krijgen. Echt leuk werk is dat nog altijd niet. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Op de site van de NVJ vind je bijvoorbeeld allerlei juridische informatie, zoals antwoorden op veelgestelde vragen. Als betalend lid kun je bovendien contact opnemen met de juridische afdeling van de NVJ

Hoe fijn dat is ontdekte ik zelf toen er het afgelopen jaar veel veranderde in mijn werk: ik moest me ineens verdiepen in tijdelijke contracten, payrollovereenkomsten en uiteindelijk een vast contract. Het is best belangrijk om op zo'n moment goed op de hoogte te zijn van je rechten en plichten. Via de NVJ kreeg ik contact met een van de juristen, die mij heeft geholpen mijn rechten (en mijn contracten) beter te begrijpen. Bovendien heeft ze me ook tips gegeven hoe je bepaalde onderwerpen het beste met je werkgever kan bespreken. Dat kan namelijk best ongemakkelijk voelen. Weet dat je niet 'moeilijk' doet of inhalig bent als je simpelweg vraagt om waar je recht op hebt.

Leden krijgen een gratis gids

Kom je er echt niet uit, dan kunnen de advocaten en juristen van de NVJ ook rechtsbijstand verlenen, om een conflict met je werkgever op te lossen. Maar door je zelf eens te verdiepen in je eigen situatie, kun je zulke conflicten ook voorkomen, en toch voor jezelf opkomen. Voor meer tips op dit vlak kun je ook kijken in het handige boekje 'Recht & Journalistiek', dat alle leden van de NVJ recent hebben ontvangen. Ook nieuwe leden die zich momenteel aanmelden krijgen dit boekje gratis toegestuurd.


Heb je een vraag over je contract? Wil je meer weten over je rechten en plichten? Neem dan contact op met onze juridische afdeling. Uit ons jaarlijkse tevredenheidsonderzoek blijkt dat leden die in 2020 zijn geholpen door NVJ Advocaten & Juristen net als het jaar daarvoor zeer tevreden zijn over de dienstverlening.