'Uitgevers gaan meebetalen aan PersVeilig'

maandag 17 januari 2022

In 2021 kwamen 272 meldingen binnen bij PersVeilig, het meldpunt voor bedreiging van journalisten, geweld en agressie. Wat verwacht Peter ter Velde, de man achter het meldpunt, dit jaar?

In het verleden, zegt Peter ter Velde, had je alleen de hooligans. Als je die tegenkwam, wist je dat je moest oppassen als journalist. “Tegenwoordig kunnen we bij elke gelegenheid waar groepen mensen bij elkaar komen rekenen op agressie tegen journalisten”, zegt hij. “We hebben dat natuurlijk gezien bij coronademonstraties, maar ook bij pro-Palestina-activisten, zelfs bij kerkgangers.”

PersVeilig werd opgericht in november 2019, een initiatief van de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en Openbaar Ministerie. In 2020 kwamen er 121 meldingen binnen. In 2021 waren dat er 272.

'Ook een zaak voor werkgevers'

“PersVeilig werd opgezet als een project voor drie jaar, maar het is duidelijk dat het wel langer nodig is”, zegt Ter Velde. De vraag om ondersteuning en trainingen vanuit de sector is inmiddels groter dan wat PersVeilig kan bieden, en Ter Velde denkt niet dat die vraag in 2022 minder zal worden. Daarom hoopt hij dat het team dit jaar zal worden uitgebreid met nieuwe trainers. “We gaan geen nieuwe activiteiten ontplooien, we zullen eerst de huidige activiteiten meer proberen te bestendigen.”

Belangrijk daarbij is uiteraard financiering. Tot nu toe werd PersVeilig betaald door de NPO en met subsidies vanuit de ministeries van OCW en Justitie. “Het goed nieuws is dat dit jaar ook de uitgevers gaan bijdragen”, zegt Ter Velde. “We kunnen niet eeuwig afhankelijk blijven van overheidssubsidies. Veiligheid van journalisten is ook een zaak voor werkgevers.”

Gerechtsgebouwen

Afgelopen week werd bekend dat bij alle gerechtsgebouwen in Nederland een meldpunt komt voor journalisten en advocaten die zich onveilig of bedreigd voelen. “Dat is één ding, maar we zijn ook bezig met iets anders”, zegt Ter Velde. Bij de rechtbank nemen journalisten dezelfde ingang als bijvoorbeeld vrienden of familie van verdachten. “Je staat in dezelfde rij voor de security check, dat levert iets te vaak vervelende situaties op.”

Daarom, vertelt Ter Velde, wordt er nu aan gewerkt dat journalisten die vaak in de rechtbank moeten zijn, eenvoudiger naar binnen kunnen. Net als advocaten, die ook niet in de rij hoeven te staan. “We zijn nog bezig met de uitwerking”, zegt Ter Velde. “Voor welke journalisten gaat het gelden? En hoe regel je dat, krijg je bijvoorbeeld een aparte status op je perskaart? Die technische details moeten nog worden ingevuld, maar dat gaat dit jaar wel komen.”