Schouders eronder en doorgaan, lessen van een student journalistiek

dinsdag 27 juli 2021

COLUMN - De laatste studiepunten zijn binnen, dus ik ben eindelijk klaar met het eerste jaar van mijn studie journalistiek. Mijn eerste stapjes in de journalistiek zetten terwijl het land op slot zit was nog niet zo makkelijk, maar ik heb wel een hoop geleerd. In deze column deel ik de vijf belangrijkste lessen die ik dit jaar binnen én buiten school heb geleerd.

foto: Erald van der Aa

1. Schiet hoog!

Het gezegde ‘niet geschoten is altijd mis’ klinkt misschien als een cliché, maar het past wel goed bij de journalistiek. Een student die niet eens een mailtje stuurt met de gedachte dat het verzoek toch wel wordt afgewezen maakt al meteen een grandioze fout. Tuurlijk gaat niet iedereen in op je verzoek, maar van de vijf grote vissen die je mailt hoeft er maar één toe te happen. Dus wil je een bekende politicus, een zangeres of een beroemde ondernemer spreken, neem contact met ze op.

2. Nieuwsgierigheid in het gesprek zelf is belangrijker dan de nieuwsgierigheid vooraf

Als je dat gesprek dan eenmaal hebt gepland met de persoon die je super graag wil interviewen moet je wel uitkijken. Je moet je goed voorbereiden, maar schrijf niet twintig vragen op die je als een robot afgaat. Ik lig nog steeds wakker van een vraag die ik in een interview met een prominent politica niet heb gesteld toen zij zelf over haar verleden begon. Ik wilde gewoon graag mijn lijstje puntsgewijs afwerken. Met de kennis van nu was dit een enorme fout. Zorg dat je voorbereiding supergoed is, maar spits je oren tijdens het gesprek zelf. De allerbeste interviews komen voort uit goed luisteren naar wat de ander te vertellen heeft.

3. Ieder goed idee vraagt om één keer bellen

Wil je freelancen voor die ene krant? Heb je een geweldig idee voor een stuk dat bij jouw favoriete blad past? Laat jezelf zien! Heel veel media zoeken nieuw talent. Stuur de redactie een e-mail met een idee dat je wil pitchen, ze staan er bijna altijd voor open. Zorg wel dat het idee origineel is en dat je voorbereiding uitmuntend is.

4. Laat je niet ontmoedigen door een nee

Als je als student al gaat freelancen krijg je lang niet altijd een 'ja' voor je idee. Hetzelfde geldt voor iemand die je afwijst voor een interview. Het is heel belangrijk dat je na een paar afwijzingen niet bij de pakken neer gaat zitten. Schouders eronder en doorgaan.

5. Netwerken, netwerken, netwerken!

De mensen die de politiek op de voet volgen kennen het VVD-Kamerlid Koerhuis wel met zijn slogan ‘bouwen, bouwen, bouwen!’. Voor journalisten kan je hier beter ‘netwerken, netwerken, netwerken’ van maken. Een netwerk opbouwen is van cruciaal belang. Sla alle telefoonnummers op van iedereen die je spreekt en voeg al je favoriete journalisten toe op Twitter en LinkedIn. Wil je meer van een journalist leren? Stuur ze een berichtje met de vraag of ze een kop koffie met je willen drinken.

Eigenlijk vallen deze vijf lessen allemaal onder hetzelfde Russische gezegde: ‘Wie geen risico neemt, drinkt nooit champagne.’ Alle studenten journalistiek zouden dit gezegde moeten horen. Al betwijfel ik of de persoon die dit ooit uitsprak ook middenin een pandemie leefde.


Ben jij ook student journalistiek? En wil je net als Mats graag actief worden voor onze afdeling Vers in de Pers? Lees dan verder op deze pagina.