Renske Heddema benoemd tot voorzitter van de NVJ; Folkert Jensma tot vice-voorzitter
Renske Heddema en Folkert Jensma zijn tijdens de Algemene Ledenvergadering op 12 september benoemd tot respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter van de NVJ. Frans Pasma is voor een derde bestuurstermijn gekozen tot penningmeester en Ana Karadarevic is benoemd tot lid van het hoofdbestuur.
Van links naar rechts (coronaproof): Ana Karadarevic, Renske Heddema, Frans Pasma, Folkert Jensma (foto: Wilmar Dik)
Hoofdbestuur per 12 september 2020
Het hoofdbestuur bestaat nu uit Renske Heddema (voorzitter), Folkert Jensma (vice-voorzitter), Frans Pasma, Manon van den Brekel, Gerard Til, Wensly Francisco en Ana Karadarevic.
De bestuurskandidaten kregen afgelopen zaterdag ieder een vraag voorgelegd door technisch voorzitter Louis van de Geijn:
Renske Heddema
Wat wil je bereikt hebben aan het einde van je bestuurstermijn en welke stempel wil je op die van de NVJ hebben gedrukt?
‘Mijn prioriteit is toch wel het doorgaan met het verbeteren van tarieven voor freelancers. Ik denk dat de nieuwe verenigingsstructuur ons daarbij gaat helpen, omdat die ook recht doet aan de verandering van het werkveld. Het mobiliseren van de leden is een noodzaak daarvoor.’
Folkert Jensma
Hoe is het speerpunt gelijke waardering voor gelijk werk te realiseren in een markt die door twee partijen wordt gedomineerd?
‘Dit heet ook wel de honderdduizend dollar vraag. Ik heb helaas niet de sleutel van de schatkist in mijn binnenzak; ik heb ook geen eenvoudige oplossing voor dit probleem. Er is een consolidatie gaande en de verhouding David en Goliath begint zich wel af te tekenen. De vraag is hoe je daar als NVJ gebruik van maakt. Dat is buitengewoon interessant en niet per se nadelig. Ook als het kleinste goed zichtbaar blijft, dan zal het veld zich realiseren dat het daar dan ook van zal moeten komen. Iedereen realiseert zich wie er dan echt voor de belangen opkomt. En dat is de NVJ. Het zal onontkoombaar zijn dat de organisatiegraad omhoog moet en omhoog gaat.’
Ana Karadarevic
Een combinatie van communicatieadviseur en vrije journalistieke opdrachten. Hoe breng je dat in de praktijk?
‘Ik zal niet de enige zijn die, als gevolg van corona, het besluit heb moeten nemen dat freelancer en 100% journalist er niet helemaal inzat qua inkomsten. Er zijn er veel meer en onder hen zijn er ook freelancers die zich lijken te schamen dat zij geen of minder journalistiek werk doen. Ik zou het fijn vinden als ik me daarvoor kan inzetten vanuit het bestuur. Want misschien lopen ze met de vraag wat zij nog als journalist kunnen doen? Misschien lopen ze tegen de vraag aan hoe je het ene van het andere scheidt. Misschien gaan ze ook wel weer over een paar jaar aan de slag als journalist. Wij hebben die journalisten hard nodig. Journalist ben je niet alleen als je journalistieke verhalen maakt; je bent het altijd. Ook in je vrije tijd, ook als je tijdelijk minder journalistiek werk uitvoert. Die trots mag er zijn. En, dit geldt voor alle journalisten: wees trots op dit werk, wees blij wat je doet, en wij zullen ons inzetten om de beloning en de arbeidsvoorwaarden veel beter te maken.’
Frans Pasma
Je hebt je kandidaat gesteld voor een derde termijn. Van alle bestuursleden heb jij veruit de meeste reistijd. Waar haal je tijd en motivatie vandaan om dit op te brengen?
‘Het antwoord is makkelijk. Ik krijg er juist energie van. Je komt nog eens ergens en je ontmoet interessante mensen. Een belangrijke motivatie om door te gaan was dat we stapje voor stapje dichter bij onze doelen komen. Er is een groot verschil tussen zes jaar geleden en nu. Hoe er bijvoorbeeld wordt samengewerkt, hoe er veel projectmatiger wordt gewerkt, hoe we veel meer aan langetermijndoelen werken en dat we er samen voor zorgen dat de kloof tussen wat mensen in vaste dienst en freelancers krijgen veel kleiner wordt, of helemaal verdwijnt.’