NVJ Tarievencalculator aangepast aan meest recente cao-verhogingen
De NVJ Tarievencalculator is vernieuwd. De rekentool waarmee je als freelancer snel en eenvoudig je uurtarief kunt berekenen, is aangepast aan de meest recente cao-verhogingen. Milen van Boldrik, secretaris Zelfstandigen, legt uit wat het belang is van de Tarievencalculator, welke andere tools de NVJ biedt om tot een redelijk tarief te komen en waarom freelancers beter kunnen rekenen met een uurtarief dan stukprijs.
Met de NVJ Tarievencalculator kun je checken of je tarief passend is of een aangeboden vergoeding redelijk – houd er rekening mee dat het tarief dat de calculator berekent, niet vastligt maar het kan een aanleiding zijn om te onderhandelen met je opdrachtgever. De Tarievencalculator is een indicatie om te zien wat je waard bent en zou kunnen vragen. Het ijkpunt van de calculator is de journalistieke cao van het Uitgeverijbedrijf (cao UB) of die van de Publieke Omroep. De calculator is daarmee vooral een nuttige benchmark en houvast bij het bepalen van je tarief.
De Tarievencalculator wordt sinds de lancering in 2020 frequent gebruikt door freelancers maar was aan vernieuwing toe. ‘In de afgelopen vier jaar is ontzettend veel gebeurd op het gebied van loon- en tariefontwikkeling en inflatie’, aldus Milen van Boldrik, secretaris Zelfstandigen. De vernieuwde rekentool is aangepast aan de nieuwe verhoogde maandsalarissen van journalisten per functie, plus de verhoogde bedrijfskosten - waar met name fotojournalisten en camjo’s mee te maken hebben. Hierdoor komt het gemiddelde uurtarief bijna 15 procent hoger uit dan in de oude versie. Tegelijkertijd werd ook de NVJ Indexatietool vernieuwd, waarmee je kunt bekijken wat jouw uur-, woord- of tekentarief zou zijn als je dezelfde indexatie toepast zoals in de cao staat. Jouw tarief zou immers tenminste gelijke tred moeten houden met de cao-verhogingen die collega’s in loondienst ontvangen.
Indicatie is reality check
Van Boldrik raadt iedereen aan met de Tarievencalculator en de andere rekentools die de NVJ biedt aan de slag te gaan om een feeling te krijgen hoe je tarief zich verhoudt tot het geschetste beeld. ‘De Tarievencalculator schetst misschien wel het meest eerlijke beeld van wat de tarieven zouden moeten zijn als de freelance journalistiek helemaal op waarde zou zijn geschat. We realiseren ons dat de uurtarieven voor een medior (gemiddeld € 87) en senior (€ 98) een stuk hoger liggen dan wat men in de realiteit in de journalistieke sector ontvangt. Toch vinden we het heel belangrijk deze cijfers te laten zien, omdat ze een directe vertaling zijn van het cao-loon wat iemand met een gelijke ervaring verdient en is daarmee een waardevolle indicatie. Het is geen abracadabra wat we hier doen maar een vertaling van loon naar tarief voor gelijkwaardig werk op basis van cao en ervaring. De uurtarieven zijn gerelateerd aan de cao’s Uitgeverijbedrijf of Publieke Omroep. Laat de Tarievencalculator vooral een reality check zijn om goed in je achterhoofd te houden als je de onderhandelingen ingaat.’
Fair tarief
Maar hoe relevant is zo’n tool als je als freelancer maar geringe onderhandelmacht hebt? ‘Persoonlijk vind ik het bizar dat we het heel normaal vinden dat we een loodgieter voor laten rijden voor 75 euro en dat dat bedrag voor een ervaren journalist op uurbasis te hoog zou zijn. We willen vooral een bewustzijn creëren voor freelancers over wat de bandbreedte van je tarief zou moeten zijn. Het tarief wat uit de rekentool rolt is niet in beton gegoten, net zo min als dat het bod van de opdrachtgever dat zou moeten zijn. Het idee van een onderhandeling is immers dat je tot een resultaat komt naar wederzijdse tevredenheid. Tegelijkertijd willen we ook het bewustzijn van de opdrachtgever vergroten. Natuurlijk is het fijn als een chef tevreden is met je werkzaamheden, maar waardering zit ‘m ook in een financiële waardering. De calculator heeft een objectieve basis waarop de tarieven zijn gebaseerd en is daarom bovendien handig voor degenen die opdrachten uitzetten en te kijken of je wel een fair tarief betaalt.’
Werkcodes
De Tarievencalculator ook van nut voor de freelancers die onder de afspraak van de Werkcode DPG of Fair Practice Code vallen. ‘De afspraken in de werkcode of Fair Practice Code zijn correcte uitgangspunten, maar we raden ook freelancers aan die onder de werkcode te vallen te blijven onderhandelen en nadruk te legen op de expertise en ervaring die ze meebrengen voor de opdracht -ook al is dat moeilijk, zoals we vaak te horen krijgen. Dat de tarieven die de Tarievencalculator niet overeen lijken te komen met de uitgangspunten die in de werkcodes staan, komt omdat dit absolute ondergrenzen betreffen, zodat startende freelancers een basis hebben waar ze op terug kunnen vallen.
Uurtarief vs. woordtarief
Van Boldrik adviseert freelancers wanneer je een woord- of tekentarief aanbod krijgt heel kritisch te kijken naar de tijdbesteding van de opdracht. ‘Onze ervaring is dat woord- en tekentarieven onderbetaling in de hand werken. Wij vinden een uurtarief veel eerlijker en realistischer omdat woordtarieven alleen iets zeggen over het eindproduct en niks over het werkelijke aantal uren dat je besteedt aan je opdracht – denk aan research of interviewtijd.’ Om het freelancers nog makkelijker te maken en ze in één oogopslag te laten zien wat hun woord- of tekentarief per uur betekent, hebben we ook hier een eenvoudige tool voor ontwikkeld.'
Op de pagina Tarief vind je alle informatie over tarieven en tools bij elkaar:
Adviesgesprek
Heb je vragen over jouw tarief en wil je hierover een gesprek aanvragen? Speciaal voor NVJ-leden bestaat er de mogelijkheid om een adviesgesprek te voeren met Milen van Boldrik of een van de juristen van de NVJ. Ben of mail naar mvanboldrik@nvj.nl met je vraag of als je hierover meer wilt weten.
Cursussen over freelancen en onderhandelen
Leren onderhandelen? Onze NVJ Academy biedt cursussen en consulten met ledenkorting aan op het gebied van freelancen en onderhandelen, zoals Haal meer je onderhandeling (13 en 20 september) en Consult Freelancen. Bekijk hier alle cursussen van NVJ Academy.