NVJ praat dinsdag met omroepwerkgevers over koopkrachtreparatie
De NVJ, CNV Vakmensen en FNV gaan dinsdag 30 mei praten met de werkgevers bij de Publieke Omroep over koopkrachtreparatie. De werknemerspartijen hadden vorige maand aangedrongen op een gesprek over het koopkrachtverlies van werknemers en freelancers. De NVJ ziet het gesprek met NPO met vertrouwen tegemoet.
In een eerder gestuurde brief aan de Publieke Omroep liet de NVJ weten dat tijdens de voorgaande cao-onderhandelingen de sociale partners niet konden voorzien dat de inflatie zo enorm zou toenemen in 2022. De toen afgesproken loonsverhogingen compenseren geenszins de inflatie. In de brieven vroegen de bonden met klem aan de werkgevers om het in 2022 opgelopen koopkrachtverlies te compenseren met een verhoging van de lonen én de freelance tarieven van 7 procent.
Leden staan achter onze koers
Al sinds maanden roept de NVJ werk- en opdrachtgevers op om over de brug te komen met een structurele reparatie van het koopkrachtverlies. ‘Uit de gesprekken die wij voeren op de werkvloer blijkt keer op keer dat leden bij de publieke omroepen achter onze koers staan’, zegt Wais Shirbaz, hoofd Werkvoorwaarden. Dit wordt bevestigd door een eerder dit jaar gehouden enquête en de gesprekken die met de leden gevoerd zijn. Maar liefst 94 procent van de respondenten vindt dat werkgevers en opdrachtgevers verantwoordelijkheid hebben voor het zorgen voor een structureel behoud van koopkracht. De meerderheid zegt zich ook in te willen zetten voor koopkrachtbehoud.
Solidariteit en erkenning
'Uit de gesprekken met de leden werkzaam voor de publieke omroep blijkt dat er belangrijke redenen zijn voor hun pleidooi voor koopkrachtbehoud. Zo wordt steevast de waardering voor het werk en erkenning van toewijding en inzet als redenen genoemd. Daarnaast vinden zij solidariteit van groot belang: zowel met jongere collega’s die door de gevolgen van de inflatie hard geraakt zijn als met collega’s die al heel lang financieel stilstaan vanwege het feit dat zij aan het eind van hun salarisschaal zitten.'
Met vertrouwen
De NVJ ziet het gesprek met NPO met vertrouwen tegemoet. Eerder al kwamen de omroepbedrijven met een eenmalige compensatie over de brug voor de hoge energieprijzen in 2022. ‘We gaan ervan uit dat de Publieke Omroep vanuit de publieke taak die ze heeft en vanwege haar eigen dagelijkse berichtgeving over de ongekende kostenstijgingen voor levensonderhoud, ons pleidooi voor een compensatieregeling begrijpt en samen met ons tot een oplossing komt. Dagelijks worden in andere sectoren compensatieregelingen getroffen. Met hun berichtgeving hierover kunnen we ons eigenlijk niet voorstellen dat de Publieke Omroep hierover niet haar verantwoordelijkheid neemt voor haar eigen werknemers en freelancers.’
Vorige maand werden naast de NPO ook de werkgevers van de Uitgeverijbedrijven benaderd voor een gesprek over koopkrachtbehoud.