Het nieuwe normaal

donderdag 26 september 2024

Het nieuwe studiejaar en televisieseizoen is alweer een maand onderweg en dat betekent dat veel studenten beginnen aan een stage en net afgestudeerden aan hun eerste baan. Een goed moment om stil te staan bij wat normaal gedrag in onze sector is, vindt Vers in de Pers (ViP), de jongerentak van de NVJ. Want leiderschap heeft enorme invloed op je werk en macht ligt namelijk waar men gelooft dat die ligt. Als je alleen je werk kan doen met je kop naar beneden dan gaat er iets fout.

De NVJ organiseerde eerder dit jaar het omroepdebat Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan. Hoe nu verder? Foto: Dingena Mol

Veiligheid

Respect kan twee dingen betekenen: iemand als mens behandelen of iemand als autoriteit behandelen. Het één sluit het ander niet uit. Bijvoorbeeld als jouw chef op de werkvloer zegt "als je mij niet respecteert, respecteer ik jou niet.” Deze persoon kan dan bedoelen: als je mij niet als autoriteit behandelt, dan behandel ik jou niet als mens. Hier gaat het vaak fout. Collega’s moeten natuurlijk op je kunnen rekenen, maar ze moeten zich ook realiseren dat je (nog) niet alles weet. Dat is echter geen reden voor een hoofd- of eindredacteur om neerbuigend te doen. Er is niks nobels aan je superieur te voelen tegenover stagiairs of nieuwe collega’s. Iedereen is als stagiair of starter begonnen en wil veilig kunnen groeien in het werkveld.

Champions League

Daarnaast is een gevoel van urgentie creëren die er niet is, ook een misstap. "We spelen hier Champions League" is een giftige metafoor die vaak in de mediasector wordt gebruikt. Hiermee proberen ze stresssituaties goed te praten die vaak te voorkomen zijn. Neem deze uitspraak met een korrel zout. Het is van belang dat je een leerzame stage krijgt en niet alleen te weten komt hoe je collega’s hun koffie drinken. Een paar keer kan dat natuurlijk wel, maar heb je het gevoel dat je niks inhoudelijks mag doen: trek dan op tijd aan de bel.

Als het je eerste baan is, geef jezelf de tijd om te wennen aan die eerste-grote-mensen-baan. Dus durf vooral veel te vragen en pak vooral veel verschillende werkzaamheden op. Maar geef uiteraard ook je grenzen aan in wat je aankan als net afgestudeerde, kersverse mediamaker. Iedereen heeft ooit op dit punt gestaan, dus vrijwel iedere collega zou dit moeten begrijpen.

Neem contact op

Een veilige werkomgeving zou prioriteit één, twee en drie moeten zijn, maar helaas is dat niet altijd zo. Mocht je het gevoel hebben dat je in een onveilige situatie zit of heb je grensoverschrijdend gedrag meegemaakt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Dat kan via Lisa Koetsenruijter, secretaris Vers in de Pers, lkoetsenruijter@nvj.nl . Wij denken graag met je mee. Je kunt ook een melding doen bij mores.online. Deze vertrouwenspersonen zijn gespecialiseerd in de mediasector en zij kunnen je ook ondersteunen.

De stap naar voren zetten is heel moeilijk, maar het is vooral dapper om dat te doen. Er kan je wijs worden gemaakt dat je nooit meer aan werk komt als je ergens melding van maakt. Hierdoor moet je je absoluut niet laten intimideren. Er komt langzaam een cultuurverandering, maar we zijn nog niet waar we moeten zijn. Daarvoor moeten we samen, stap voor stap, aan de slag. Doe jij mee?

Vers in de Pers

Vers in de Pers is de jongerentak van de NVJ, jouw netwerk in de journalistiek. ViP zorgt ervoor dat jij als jonge journalist nog sterker in je schoenen staat. Het team Vers in de Pers bestaat uit: Milou Vollebregt (bestuurslid), Lisa Koetsenruijter (secretaris), Mats Cooper en Ilham Oukhiar (beleidsteam Persvrijheid), Marijn Joop (beleidsteam Vakontwikkeling) en Wen Xin van der Linden (beleidsteam Werkvoorwaarden).

Wil je met ons meepraten? Kom dan bij de ViP Community op Whatsapp, exclusief voor NVJ-leden.