Nederland opnieuw plaats gezakt in RSF World Press Freedom Index
Nederland is opnieuw een plaats gezakt in de World Press Freedom Index en staat dit jaar op plaats zes. Dit komt mede door het stijgende geweld richting journalisten en aanvallen door populistische politici, die media afschilderen als vijanden die nepnieuws verspreiden. Ook heeft de overheid de toegang van de media tot overheidsinformatie nog steeds niet verbeterd. Dat concludeert Reporters sans Frontières (RSF) in haar jaarlijkse World Press Freedom Index.
Europa is nog steeds het continent met de meeste persvrijheid, maar de journalistiek wordt van alle kanten bedreigd. Zo hebben journalisten te maken met toenemende desinformatie, haat en onbegrip. Nederland is opnieuw een plaats gezakt in de index en staat dit jaar op plaats zes. Dit komt mede door het stijgende geweld richting journalisten en aanvallen door populistische politici, die media afschilderen als vijanden die nepnieuws verspreiden. Ook heeft de overheid de toegang van de media tot overheidsinformatie nog steeds niet verbeterd.
Meer fysiek geweld
RSF stelt dat de georganiseerde misdaad ook in 2020 weer een prominente rol speelde bij intimidatie van Nederlandse journalisten. Daarnaast constateert RSF dat journalisten in Nederland nog steeds verstrikt raken in het sleepnet van inlichtingendiensten. Journalisten ontvangen aangevraagde document vaak te laat en onvolledig. Ook schond de massale gegevensverzameling van de inlichtingdiensten meermaals de privacy van journalisten, waardoor zij hun vertrouwelijke bronnen in gevaar brachten.
Het afgelopen jaar was er meer fysiek geweld richting journalisten, al zijn er vanuit de politiek en justitie wel stappen gezet om journalisten te beschermen en aanvallen te berechten. Journalisten werden onder andere aangevallen terwijl ze verslag deden van illegale bijeenkomsten en protesten tegen lockdown-maatregelen. Daarnaast hebben steeds meer journalisten te maken met online bedreigingen, vooral buitenlandse vrouwelijke journalisten die in een zelfopgelegde ballingschap in Nederland leven. Meer bij Villamedia
PersVeilig
Dit jaar zijn al 100 meldingen van geweldsincidenten binnengekomen bij PersVeilig tegenover 121 meldingen in heel 2020. Nieuwsuur sprak hierover met Peter ter Velde en bezocht onze veiligheidstraining voor fotografen. Bekijk het item hier
Ben je tijdens de uitoefening van je werk in aanraking gekomen met agressie of geweld? Meld je incident bij PersVeilig.