Home Actueel Minister Blok: 1,45 miljoen voor journalisten in nood
Terug

Minister Blok: 1,45 miljoen voor journalisten in nood

starters
freelancers
werknemers
Buitenland / veiligheid
NVF
veiligheid
persvrijheid
buitenland

Minister Blok van Buitenlandse Zaken maakt vrijdag bekend dat de regering 1,45 miljoen extra vrijmaakt voor journalisten in nood. Hij doet dat tijdens de bijeenkomst Free Press Live in het Vredespaleis in Den Haag.

Er komt een fonds waaruit journalisten juridische bijstand kunnen ontvangen, bijvoorbeeld voor proces- en advocaatkosten. Ook wordt er onderhandeld met verzekeringsmaatschappijen voor betaalbare verzekeringen voor lokale journalisten. Verzekeringen garanderen dat journalisten medische en juridische ondersteuning ontvangen wanneer dat nodig is. Ook kunnen journalisten (online) veiligheidstrainingen volgen. Deze inzet maakt deel uit van de intensivering van het Nederlandse mensenrechtenbeleid.

Persvrijheid wereldwijd onder druk

Persvrijheid, zowel offline als online, staat wereldwijd nog steeds onder druk. Het meeste recente voorbeeld van geweld tegen journalisten is de gruwelijke moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi. Ook binnen de Europese Unie zijn schrikbarende voorbeelden te noemen; waaronder de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia en de Slowaakse journalist Ján Kuciak. Wereldwijd werden dit jaar meer dan 60 journalisten vermoord. In 8 van de 10 gevallen bleven deze moorden onopgelost.

Free Press Live

Vrijdag 2 november wordt hierbij stilgestaan tijdens de bijeenkomst Free Press Live op de 'Internationale Dag tegen straffeloosheid van geweld tegen journalisten’. Minister Blok: ’Een aanval op een journalist is een aanval op de democratie. Zonder vrije journalistiek is goed bestuur onmogelijk.’

Most Resilient Journalist Award

De minister reikt tijdens de bijeenkomst ook de Most Resilient Journalist Award uit. Dit is een prijs voor een journalist die buitengewone moed en doorzettingsvermogen heeft getoond. Aan de prijs is 15.000 euro gekoppeld. Bij de ‘Free Press Live’ bijeenkomst zijn de jongste zoon van de vermoorde Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia en een collega van de vermoorde Slowaakse journalist Ján Kuciak.

Afspraken aanpak bedreigingen en geweld tegen journalisten

In Nederland is de Stuurgroep Geweld en Agressie tegen Journalisten, bestaande uit de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de OM en Politie, in juli tot een akkoord gekomen omtrent het versterken van de positie van journalisten tegen geweld en agressie. De stuurgroep werd opgericht na het rapport ‘Een dreigend klimaat' [pdf], van prof. dr. Brenninkmeijer en dr. Odekerken.

In het akkoord staan afspraken, die ervoor moeten zorgen dat OM, Politie en de beroepsgroep meer prioriteit gaan geven aan het aanpakken van bedreigingen en geweld tegen journalisten. Ook zijn er nadere waarborgen besproken om verdere inbreuken op bronbescherming te voorkomen. De afspraken worden in de komende periode nader uitgewerkt.

Logo NVJ

NVJ, het journalistieke netwerk

© 2024 NVJ - Alle rechten voorbehouden