Home Actueel Klaar voor de start?
Terug

Klaar voor de start?

‘Alles dat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid’. Deze prachtwaarheid is er een van Einstein en geldt misschien in de natuurkunde, maar voor de freelance-journalist ligt dat toch wel wat anders. Want hoe kun je nu groots en inspirerend creëren voor 13,4 cent per woord en 42 euro per foto?

Auteur:Yvonne Berkeljon
Laatst bewerkt: 10 dec 2019, 11:21

Gelukkig vond de rechter dat ook en daarom bepaalde hij onlangs dat tenminste 21 cent per woord en 65 euro per foto door DPG (voorheen De Persgroep) moest worden betaald. Tenminste als je een ervaren schrijvend of fotograferend journalist bent. Voorlopig heeft DPG nog niet toegezegd deze tarieven ook te zullen betalen. Harde actie zal wel nodig zijn.

En toch blijft ook met de magere tarieven, het freelance-bestaan lonken. Dat geldt zeker als aan het loondienstverband nood­gedwongen een einde komt. Want is het niet leuker te proberen een eigen journalistieke praktijk op te bouwen dan in de WW te moeten solliciteren naar schaarse banen? Maar DPG mag dan een taaie tegenstander zijn, het UWV is dat ook. Het wordt de beginnend freelancer bepaald niet makkelijk gemaakt. Want hoe zit het nu eigenlijk? Vanuit de WW kun je mét of zonder startersregeling gaan freelancen. Zonder startersregeling wordt het aantal freelance-­uren (en dat zijn ook de indirecte uren waarin je niets verdient, maar wel aan je bedrijf werkt) blijvend van je WW-uitkering afgetrokken. Als je een volgende maand minder uren als freelancer werkt, dan gaat de WW uitkering dus niet omhoog. Mét de startersregeling freelancen betekent dat je de eerste 26 weken van werkloosheid 29 procent minder WW-uitkering ontvangt, niet hoeft te solliciteren en de eventuele inkomsten uit je bedrijf zelf mag houden. In die periode mag je geen opdrachten voor je voormalig werkgever uitvoeren. Na 26 weken moet je laten weten of je doorgaat als zelfstandige. Best een handige regeling dus voor de eerste periode, maar wel een met beperkingen. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft onlangs bepaald dat werklozen die nog gedeeltelijk in loondienst zijn geen gebruik kunnen maken van de startersregeling. Want, zo meent de CRvB: als je nog een beetje voor een baas werkt, heb je niet de intentie om volledig als zelfstandige te starten met als doel zoveel inkomsten te verdienen dat daarmee – en daarmee alleen – uitstroom uit de WW wordt gerealiseerd. Alles of niets dus binnen de startersregeling. Het valt dus nog niet mee om die grootse en inspirerende creaties in vrijheid af te leveren. Er staan wetten in de weg en praktische bezwaren, én UWV en DPG natuurlijk.

Logo NVJ

NVJ, het journalistieke netwerk

© 2025 NVJ - Alle rechten voorbehouden