Huis-aan-huiskranten luiden noodklok bij minister tegen ja/ja sticker

maandag 27 januari 2020

In een brandbrief aan minister Slob en de VNG luiden huis-aan-huiskranten de noodklok. Ze maken zich grote zorgen over een nieuw stickersysteem dat papierverspilling moet tegengaan. Dit is echter ‘de doodsteek voor de onafhankelijke lokale journalistiek’, aldus branchevereniging Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP).

foto: Harold Versteeg/HH

Vorig jaar heeft de gemeente Utrecht gekozen voor een systeem waar alleen bij een zogenoemde ja/ja sticker huis-aan-huiskranten en/of folders worden bezorgd. Geen sticker betekent geen bezorging. Voorheen werden folders en huis-aan-huiskranten ook bezorgd zonder sticker, en konden bewoners kiezen uit een ja/nee of nee/nee sticker.

Steeds meer steden nemen maatregelen tegen ongeadresseerd drukwerk. Ook de inwoners van Rotterdam, Tilburg en Haarlem ontvangen geen ongeadresseerd drukwerk meer tenzij ze een ja/ja-sticker op de brievenbus plakken. Maar in tegenstelling tot Utrecht zijn hier de huis-aan-huisbladen uitgezonderd. Toch vreest NNP dat het voorbeeld van Utrecht navolging kan krijgen.

Volgens de NVJ is het beperken van vrije verspreiding en voorziening van nieuws een cruciale misser. 'Je moet echt heel voorzichtig zijn met het uitsluiten van bepaalde bevolkingsgroepen van nieuwsvoorziening’, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. ‘In plaats van de nieuwsvoorziening te beperken, zouden de gemeenten lokale media juist moeten hélpen. Er wordt op dit moment veel te makkelijk gedacht dat je print wel even kunt vervangen door online. Dat het ene automatisch in plaats komt van het ándere is een misvatting. Online en print blijven allebei bestaan, náást elkaar.'

Een VNG expertisecommissie, waarin ook Bruning namens de NVJ is vertegenwoordigd, gaat advies geven over het lokaal mediabeleid. Verwacht wordt dat het rapport komend voorjaar naar buiten wordt gebracht.