Hoe word je Amerika-correspondent?

donderdag 29 oktober 2020

Karlijn van Houwelingens (1988) carrière leest als the American dream. Je begint op de regionale Nederlandse krant en wordt op 27-jarige leeftijd Amerika-correspondent. Op 26 oktober zoomden we met Karlijn voor de Masterclass Amerikaanse verkiezingen & Journalistiek, vanuit haar standplaats New York. Hoe kom je zo ver? Haar tip is om als beginnende freelancer of journalist vooral werkervaring op te doen. Met je poten in de modder.

Karlijn begon bij het Algemeen Dagblad op de regionale afdeling en werkte daarna op de buitenlandredactie. Toen er een zeldzame positie als Amerika-correspondent vrijkwam, stak zij haar hand op. De regionale krant is niet alleen een goede leerschool om met een klein team in hoog tempo veel verhalen te schrijven: het is ook goed voor je netwerk, blijkt maar weer.

Waarom is haar boek een aanrader?

In haar boek Dit is Amerika (2020, Hollands Diep) beschrijft Van Houwelingen dat Donald Trump aan de ene kant de meest vrouwonvriendelijke president ooit is, maar tegelijkertijd signaleert ze een ongekend sterke vrouwenbeweging. Vrouwen zijn de grote tegenstander voor Trump. En het zijn dan ook spannende tijden voor de Boze Witte Man: hij moet steeds meer van zijn privileges delen met vrouwen en migranten.

Veel deelnemers aan de Masterclass geven aan dat Amerika-correspondent worden hun grote journalistieke droom is. Naast het opdoen van werkervaring en het leggen van contacten bij de regionale media, adviseert Karlijn om er een vreemde taal bij te leren. Zo heeft zij in Amerika Spaanse taalles genomen, om de groep Spaanstaligen in de V.S. te kunnen interviewen.

Kijk buiten je progressieve bubbel

De media-aandacht gaat vooral uit naar de Amerikaanse verkiezingen in zowel Amerika als in Nederland, maar Karlijn geeft aan dat ze ook bewust op zoek gaat naar de verhalen van de ‘gewone Amerikaan’. Zo werkt ze momenteel aan een reportage over tien steden met de naam Hope, om te zien hoe het daar met de Amerikaanse hoop gesteld is, en hoe Amerikanen daar de toekomst van hun land voor zich zien. 

De tegenstelling tussen Democraten en Republikeinen is er vooral een tussen stad en platteland. Als New York je standplaats is, dan is het natuurlijk slim om als correspondent ook buiten je progressieve bubbel te kijken. 

Een andere buitenlandcorrespondent-standplaats

Je kunt natuurlijk als freelancer je koffers pakken om mooie journalistieke stukken te maken over Amerika. Sommigen doen dat ook. Tegelijkertijd vertelt Karlijn dat Amerika een oververtegenwoordigde hoeveelheid aandacht krijgt in Nederland. Er is juist meer vraag voor bijvoorbeeld China-correspondenten, aldus Van Houwelingen. 

Dat die taal wat moeilijker is en de journalistieke vrijheid ook beperkt is, kan er natuurlijk voor zorgen dat het niet heel gauw op de wishlist van aanstormende journalisten staat. Maar feit is wel dat we nog altijd vrij weinig weten van ‘s werelds tweede grootmacht, in verhouding tot Amerika. Nadenken over een andere buitenland-correspondentie dan Amerika is dan ook een goede optie.

Werken aan je kennis en netwerk

Naast stage lopen, werkervaring opdoen bij de regionale krant en er een vreemde taal bij leren, kan je als student natuurlijk ook gratis lid worden van Vers in de Pers. Een ideale zet voor je kickstart als journalist! Als lid krijg je toegang tot journalistieke events, trainingsprogramma’s, festivals en masterclasses. Bovendien leer je tijdens (digitale) borrels en events op een ontspannen, informele wijze andere aanstormende journalisten kennen.
 

Als ViP-bestuur houden we ons bezig met eerlijke freelance-uitbetaling, diversiteit in de media en organiseren we een jaarlijkse Brussel-reis. Dus join the club en blijf op de hoogte van de laatste journalistieke ontwikkelingen. Hopelijk tot bij het volgende (online) event!

En wil je de volledige Masterclass van Karlijn van Houwelingen terugkijken? Dat kan: