Gouden Freelancer Award: stuur nu je beste journalistieke productie in!

maandag 15 juli 2024

De inzending voor de Gouden Freelancer Award 2023/2024 is geopend. Deze tweejaarlijkse prijs voor freelance journalisten is in het leven geroepen door Bureau Wibaut om het belang van freelance journalistiek te onderstrepen. Niet alleen freelancers mogen een productie insturen, ook chefs kunnen hun waardering voor hun freelancers laten zien door hun beste productie in te zenden. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 1 november tijdens het symposium De Gouden Freelancer in Amsterdam.

Uitreiking Gouden Freelancer 2022 (foto: Farouk Batiche)

Om freelancers in deze barre inflatietijden te steunen heeft Bureau Wibaut het prijzengeld verhoogd. De winnaar ontvangt – naast eeuwige roem, de befaamde Gouden Freelancer-koffiemok en een award – 750 euro, de nummer twee 500 euro en de nummer drie 250 euro. Het prijzengeld is beschikbaar gesteld door de Auteursbond en de NVJ.

Vakjury

Een vakjury onder leiding van Sander Heijne beoordeelt de inzendingen op stijl, vernieuwing, impact, maatschappelijk belang en ondernemerschap. De hoofdredacteur van Vrij Nederland en medeoprichter van Bureau Wibaut wordt bijgestaan door Klaas van Dijken (oprichter van Lighthouse Reports), Yula Altchouler (freelance radio- en televisiemaker én ook oud-Wibauter), Karin Sitalsing (freelance journalist en columnist), podcastmaker Marjolein Knol en de winnaar van de Gouden Freelancer 2022, Jantine Jongebloed.

Criteria

Inzendingen voor de Gouden Freelancer Award 2023/2024 moeten voldoen aan de volgende criteria:

  • De inzending is gepubliceerd tussen 2 september 2022 en 1 september 2024
  • De inzending is een journalistieke en Nederlandstalige productie
  • De productie moet zijn gemaakt voor een derde partij (dus geen persoonlijke blogs, vlogs, etc.)
  • Als de inzending deel is van een serie artikelen, mag slechts één deel worden ingestuurd
  • Als de inzending deel is van een podcastserie, mag slechts één aflevering van maximaal 45 minuten worden ingestuurd
  • Boeken en documentaires langer dan 45 minuten zijn uitgesloten van deelname
  • Je mag voor jezelf of voor een ander insturen
  • Per freelancer mag één productie worden ingezonden. Als er meerdere producties van één persoon zijn ingezonden, wordt contact opgenomen met de maker en gevraagd een keuze te maken
  • De inzender was op het moment van productie een freelancer. Bij een samenwerkingsverband van meerdere auteurs, moet het merendeel van hen freelancer zijn óf de freelancer moet aantoonbaar het meeste werk hebben verricht

Inzenden

Wil je meedoen? Inzenden kan tot 9 september 2024 23.59 uur. Stuur de productie met een omschrijving van maximaal 300 woorden naar info@goudenfreelancer.nl. Kijk voor alle voorwaarden op de website van de Gouden Freelancer. Op 24 oktober publiceert Bureau Wibaut de shortlist. De uiteindelijke winnaar wordt vrijdag 1 november bekendgemaakt op het symposium De Gouden Freelancer in Amsterdam. 

Winnaar 2022

De tweejaarlijkse Gouden Freelancer Award wordt uitgereikt sinds 2015. Bij de laatste editie, in 2022, won Jantine Jongebloed met haar Volkskrant Magazine-artikel ‘Wie zette mijn naaktfoto’s online?’, een persoonlijk onderzoeksverhaal over sexting, daders en slachtofferschap.

Symposium

Het symposium De Gouden Freelancer vindt op 1 november plaats bij Bureau Wibaut, in verschillende zalen van het Volkshotel, Wibautstraat 150 in Amsterdam. Het symposium bestaat uit een ochtendprogramma met een diversiteit aan workshops en een plenair middagprogramma vol inspirerende sprekers en sessies. Het thema is ‘Freelancers forever?’. De kaartverkoop gaat binnenkort van start. Houd daarvoor de website van de Gouden Freelancer en de socials van Bureau Wibaut in de gaten of meld je aan voor e-mailupdates via info@goudenfreelancer.nl