In gesprek met het ANP: een verslag van gesprekken en onderwerpen
Afgelopen jaar is NVF driemaal met het ANP in gesprek geweest. De bedoeling is, zowel van het ANP als van de NVF, dat we een goede relatie met elkaar onderhouden en elkaar op de hoogte houden én in de tussentijd punten bespreken die we willen verbeteren.
Foto: Vincent Jannink.
Wat is er besproken?
De sfeer tijdens de gesprekken was prima en de input vanuit fotografen wordt in elk geval benoemd (vanuit NVF was ik en secretaris Milen van Boldrik aanwezig). Het eerste gesprek werd ook door hoofdredacteur Freek Staps bijgewoond, maar we hadden opvolgend te maken met directeur Martijn Bennis en manager foto Edouard van Arem.
Onze speerpunten in de gesprekken in willekeurige volgorde:
- Vergoedingen vanuit beeldbank;
- Mogelijkheid tot instellen van minimumtarieven;
- uitsluiten van lumpsum klanten;
- uitsluiten van internetgebruik tegen lage tarieven;
- fotosuggestie-opdrachten;
- missed sales en invullen captions.
De ruimte die werd geboden om klanten uit te sluiten werd het laatste gesprek weer dichtgetimmerd. Technisch is het mogelijk zegt ANP, net als je landen kunt uitsluiten, maar het selectief leveren werd niet werkbaar geacht. De angst was dat fotografen het ANP als speelbal kunnen gebruiken om acties tegen uitgevers te gaan voeren. Het ANP heeft ook de contractuele verplichting compleet te zijn. De opmerking van Erid dat het dus de fotojournalisten zijn die de uitgevers sponsoren met euro-foto’s kon daar niets aan veranderen.
Bottomline: wanneer je als fotojournalist in zee gaat met het ANP, dan conformeer je je aan de handelswijze. Dat houdt dus ook die (te) lage tariefdeals in.
Nieuwe contracten ANP
ANP is voornemens om nieuwe contracten uit te sturen omdat er naar eigen zeggen een wirwar aan contracten zijn ontstaan. NVF mocht de nieuwe contracten bekijken. Zie ook: Vragen over nieuw contract ANP Foto? Vraag het onze juristen
Goed om te weten in dezen: Dat Novumfotografen met 55% wordt gelijkgetrokken naar de 50% van ANP-HH, wordt gecompenseerd met de 5 euro handelingskosten voor de klant die komen te vervallen. Het ons ter inzage geven van een nieuw in te voeren contract werd niet aangepast na enkele fundamentele opmerkingen. Maar fotografen die met regelmaat in opdracht fotograferen, kunnen hier ook wel mee uit de voeten. Als ik zelf een klus doe weeg ik af: wat is het voor klus, wat is de tijdsduur en hoeveel had ik anders in die tijd verdiend?
Anders is het voor de beeldbankafspraken: de vervallen mogelijkheid om een minimumbedrag in te stellen, blijft voor elke fotograaf telkens een overweging. Lever je of lever je niet? Er zijn veel beelden die ik zelf niet instuur, omdat er veel werk / kosten / licenties onder liggen. Dat geef je niet zomaar weg voor een paar euro. Dat moet je elke keer weer afwegen.
Nationale beeldbank & geen premium portal
Een premium portal, waar over werd nagedacht, is komen te vervallen. De nationalebeeldbank.nl zal die rol gaan vervullen. Er kunnen alleen klanten terecht die niet media-gerelateerd zijn. Je kunt er stock-materiaal; model-released materiaal kwijt. Het idee is om met 3 tarieven te gaan werken: 2-8-35 euro. Nu vind ik zelf 35 euro geen premium bedrag, maar voor internetgebruik kan ik er wel in meegaan. Alhoewel hier ook weer een 50-50 verdeling onder komt te liggen. Het beeldmateriaal zal grotendeels op websites verschijnen. Nederlandse klanten hoeven dan niet meer naar het Amerikaanse Shutterstock e.a. uit te wijken.
Een puntje dat ik al vaker heb aangekaart, is illegaal geschoten dronemateriaal in de beeldbank. Op dit moment worden fotografen gevraagd naar hun soort licentie. Er zal zorgvuldig gekeken worden of materiaal legitiem is geschoten. Boetes van onrechtmatig gemaakt beeld kunnen oplopen tot 8000 euro. Het ANP wil de afnemer niet voor dit soort feiten stellen.
Hoe nu verder?
NVF blijft in gesprek met het ANP. Het sparren met de achterban van de NVJ-NVF is hierbij de belangrijkste bron. Altijd belangrijk!
Ik kan hooguit zeggen met betrekking tot ANP: bepaal je eigen waarde. Lever als je denkt dat je daar goed aan doet.
Groet,
Eric Brinkhorst / NVF