Geef journalisten zelfde status als hulpverleners
De VVD vindt dat wie een particuliere beveiliger of journalist met geweld te lijf gaat, altijd een celstraf moet krijgen. De partij wil het bestaande wetsvoorstel dat celstraf verplicht stelt voor belagers van hulpverleners uitbreiden. De NVJ vindt dat dit een ‘logische extra stap’ kan zijn, maar het zal niet direct effect hebben. Daarom zijn ook preventieve maatregelen nodig. Via PersVeilig kunnen journalisten binnenkort helmen en bodycams bestellen.
Foto: Michel van Bergen / ANP
Dinsdag praat de Tweede Kamer over een wetsvoorstel dat ervoor zorgt dat geweld tegen hulpverleners altijd met een celstraf moet worden afgedaan. Daders kunnen dan niet meer wegkomen met een taakstraf, maar deze wet geldt niet voor beveiligers of verslaggevers.
‘Wij vinden dat journalisten eenzelfde status als hulpverleners moeten hebben’, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. Het voorstel van de VVD kan volgens Bruning een ‘logische extra stap’ zijn en een helder signaal aan de relschoppers, al verwacht hij niet dat dit een direct effect zal hebben. ‘Er zijn ook preventieve maatregelen nodig.’
PersVeilig
Binnen PersVeilig, het gezamenlijk initiatief van de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie, zijn in 2019 afspraken gemaakt waarbij journalisten een preferente positie hebben gekregen. De politie volgt meldingen van agressie of geweld tegen journalisten direct op en het proces-verbaal wordt met spoed doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Het OM hanteert een strafuitgangspunt van 200 procent voor verdachten van geweld en agressie tegen journalisten. Journalisten kunnen binnenkort via PersVeilig helmen en bodycams bestellen.
Ben je tijdens de uitoefening van je werk in aanraking gekomen met agressie of geweld? Meld het ons