Enquête over beslisnota’s die besluitvorming kabinet inzichtelijk maken

maandag 12 augustus 2024

Het ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt journalisten mee te doen aan een enquête over het openbaar maken van beslisnota’s door het kabinet. Sinds september 2022 wordt bij ieder stuk dat het kabinet aan het parlement stuurt de onderliggende beslisnota(’s) meegezonden. Dit gebeurt sinds het rapport ‘Ongekend Onrecht’ over het toeslagenschandaal.

Het openbaar maken van beslisnota’s heeft als doel het parlement en andere geïnteresseerden beter inzicht te geven in hoe de besluitvorming tot stand is gekomen die ten grondslag ligt aan een brief of voorstel.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil met het onderzoek achterhalen of het openbaar maken van beslisnota’s leidt tot een verbetering van de informatievoorziening doordat het meer inzicht biedt in de afwegingen; en wat de (on)bedoelde effecten zijn en/of aanbevelingen voor verbetering.

Ministerie wil een breed beeld krijgen

Het onderzoeksbureau Centerdata voert dit onderzoek uit. Het eerste deel van dit onderzoek bestaat uit een enquête (tot 30 augustus) die wordt uitgezet bij het parlement, rijksambtenaren en journalisten. De reden om journalisten uit te nodigen om de vragenlijst in te vullen is omdat het ministerie een breed beeld wil krijgen van de ervaringen van verschillende doelgroepen met de beslisnota’s. In het stadium na de enquête zullen er aanvullende gesprekken plaatsvinden, waaraan journalisten ook kunnen deelnemen. Deze uitnodiging vind je aan het einde van de enquête.