Home Actueel Aanval op Telegraaf en Panorama alarmerende trend
Terug

Aanval op Telegraaf en Panorama alarmerende trend

politie en justitie
starters
freelancers
werknemers
Buitenland / veiligheid
NVF
veiligheid

'Het is alarmerend om te zien dat journalisten in Nederland steeds meer worden gezien als doelwit voor gewelddadige bedreigingen. De aanslag vanochtend vroeg, maar ook de aanval vorige week bij het kantoorpand van Panorama en Nieuwe Revu zijn pijnlijke voorbeelden daarvan.' Aldus Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, dinsdag nadat in de ochtend een busje met opzet het pand van De Telegraaf had geramd.

De NVJ heeft contact met zowel de politie als redactie. 'Het belangrijkste is nu dat de werknemers van de TMG-redacties hun werk kunnen blijven doen en dat de daders worden gepakt. Er moet een krachtig signaal worden afgegeven dat dit soort aanvallen hard worden afgestraft en opsporing en vervolging de hoogste prioriteit krijgen.'

Die aanpak moet overigens al beginnen bij minder grote incidenten en bedreigingen, zodat duidelijk wordt gemaakt dat bedreiging en geweld tegen journalisten volstrekt onacceptabel is en hard wordt aangepakt. Journalisten vervullen een kwetsbare en belangrijke rol in de samenleving en moeten kunnen vertrouwen op een optimale bescherming, waar dat mogelijk is.

Aantal incidenten stijgt

In opdracht van de NVJ werd vorig jaar onderzoek gedaan naar bedreiging en geweld tegen journalisten, waaruit al bleek dat er een stijgende lijn is in het aantal incidenten tegen journalisten. Naar aanleiding van dit onderzoek is een stuurgroep opgericht waar OM, Politie, hoofdredacties en NVJ beleid ontwikkelen om de beroepsgroep beter te beschermen en effectiever op te kunnen treden bij bedreigingen en geweld tegen journalisten.

Stuurgroep over veiligheid en bescherming journalisten 4 juli bijeen

De stuurgroep komt op 4 juli bijeen om concrete stappen te bespreken. Daarbij wordt gedacht aan de ontwikkeling van veiligheidsplannen, training van journalisten, heldere afspraken over het doen van aangifte en de wijze waarop politie en justitie prioriteit geven aan opsporing en vervolging. Het belangrijkste antwoord op dit soort bedreigingen is journalisten in staat stellen om door te kunnen gaan met hun werk. De NVJ wil er alles aan doen om de collega’s daarin te ondersteunen.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft aangegeven te willen aansluiten bij het stuurgroepoverleg volgende week. 'Dit is een goed signaal', aldus Thomas Bruning. 'We zullen de minister erop wijzen dat een prioriteitstelling voor de aanpak van bedreiging en geweld tegen journalisten, vergelijkbaar met de regels zoals de VPT-aanpak (Veilige Publieke Taak) voor hulpdiensten, vanuit de minister gewenst is.

Logo NVJ

NVJ, het journalistieke netwerk

© 2024 NVJ - Alle rechten voorbehouden