Aanval op persfotograaf in Lunteren

woensdag 21 april 2021

De aanval op een persfotograaf in Lunteren afgelopen maandag past binnen een reeks van incidenten van agressie en geweld waarmee journalisten, cameramensen en fotografen te maken krijgen. ‘Het zijn echt schokkende beelden, dit is een van de meest extensieve vormen van geweld die journalisten de afgelopen jaren voor hun kiezen hebben gekregen’, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ in een reactie aan de NOS op gebeurtenissen van afgelopen maandag. De NVJ hoopt dat justitie met een krachtig signaal komt.

foto: ANP / Hollandse Hoogte / AS Media

De fotograaf en zijn vriendin reageerden maandagavond op een melding van een autobrand en wilden vanaf de openbare weg foto's maken. Hierop reageerden omstanders agressief, wat leidde tot bedreigingen, er werd met stokken op hun ruiten ingeslagen en kort daarop werd hun auto met een shovel in de sloot geduwd. Zowel de fotograaf en zijn vrienden raakten bekneld en moesten door de brandweer uit de auto worden bevrijd. Het hele incident is gefilmd door de dashcam van de fotograaf van AS Media. De politie in Lunteren heeft ondertussen twee personen aangehouden.

Geen losstaand incident

De afgelopen jaren hebben journalisten in toenemende mate te maken gekregen met agressieve en geweld. ‘Het incident van maandagavond staat voor een ervaring die heel veel journalisten herkennen.’ zegt Bruning. Hij hoopt dat dit soort griezelige beelden zorgen voor een keerpunt in de agressieve bejeging van de journalistiek. ‘Dit is levensgevaarlijk. Je begrijpt niet hoe iemand dit in zijn hoofd haalt.’ vertelt hij aan Trouw. Bruning vertelt in een gesprek met Omroep Gelderland dat PersVeilig op regelmatige basis meldingen van agressieve of geweld ontvangt. ‘Elke dag wordt een journalist in Nederland wel digitaal of fysiek aangevallen of bedreigd.’ Hij stelt: ‘Mensen moeten elkaar gaan aanspreken: blijf met je poten van journalisten af. Journalisten doen belangrijk, onafhankelijk werk. Het Openbaar Ministerie en de politie moeten met een krachtig signaal komen en laten zien dat daders hier niet mee weg kunnen komen.’

PersVeilig

Dit jaar zijn al 100 meldingen van geweldsincidenten binnengekomen bij PersVeilig tegenover 121 meldingen in heel 2020. PersVeilig, een samenwerkingsverband tussen de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie, helpt journalisten wanneer ze te maken krijgen met geweld of agressie. Ben je tijdens de uitoefening van je werk in aanraking gekomen met agressie of geweld? Meld je incident bij PersVeilig.