Yes, I can!

woensdag 20 januari 2021

De Tegel organiseerde op 18 januari een interactieve avond met de winnaars van de Tegel 2019. Live vanuit Beeld en Geluid Den Haag gingen Amber Kortzorg, Ivar Lingen (journalistiek leider Den Haag FM) en ons ViP-bestuurslid Tonya Sudiono in gesprek met drie winnaars van 2019, Pieter Klein, Jan Kleinnijenhuis, Ruben Kocx, Anouk Kootstra en Jolanda van de Beld. In deze column deelt Tonya haar ervaringen en vertelt ze hoe ze deze avond heeft beleefd. Wat blijkt? Het loont echt om soms uit je comfortzone te komen.

‘De Tegel is op zoek naar een moderator vanuit het ViP-bestuur’, stuurde iemand in onze appgroep. ‘Ze willen het liefst een niet-wit persoon voor het programma. Wie zou het willen doen?’ 

Om eerlijk te zijn twijfelde ik eerst een paar dagen. Ik vind het doodeng om voor publiek te spreken. Bovendien was ik bang om me een excuus-allochtoon te voelen. Maar ik besloot het toch te doen. Vooral om beter te worden in presenteren.

Angsten zijn vaak irrationeel - behalve bij bungeejumpen, wie dat doet is gek - en spreekangst is dat in mijn ogen ook. We spreken de hele dag door (in Zoommeetings) en bovendien ben ik niet eens verlegen ingesteld. Dus waar komt die angst vandaan? De vrees om niet goed uit mijn woorden te komen, om iets stoms te zeggen? Kijk ik teveel op tegen journalisten die DE journalistieke prijs van Nederland hebben gewonnen? Misschien ben ik wel bang voor hun oordeel. Dat ze zullen denken: wat een amateur. En ze is niet eens een echte journalist.

Het zit natuurlijk compleet tussen mijn oren. Eruit ermee, dus.

Grappige memes
En wat bleek het uiteindelijk mee te vallen. Sterker nog, ik heb ervan genoten. In de voorgesprekken met de winnaars bleken de meest ervaren journalisten als Pieter Klein en Jan Kleinneijenhuis ook maar vriendelijke mensen te zijn. Zo ook mijn mede-moderators, van wie ik leerde dat je het beste uitkomt op tv als je navel zich minstens op tafelhoogte bevindt, omdat je anders lijkt te verdwijnen onder de tafel (dank, Amber Kortzorg) en die grappige memes met me deelden van Rutte die met een handkus het kabinet verlaat (props, Ivar Lingen).

Goede voorbereiding bleek het halve werk. En toen we tijdens het eerste gesprek met De Tegel-hoofdbestuurder prof. Bart Brouwers spraken over inclusiviteit en diversiteit van De Tegel, begon ik me zowaar trots te voelen dat ik daar zat. Hopelijk zat er iemand te kijken die dacht: als zij het kan, dan kan ik het ook.

Dan is daar die andere angst: uitgekozen te worden, puur en alleen vanwege je culturele achtergrond. Een soort omgekeerde positieve discriminatie. Toch ben ik van mening dat representatie en een divers personeelsbestand een heel belangrijk onderdeel zijn van inclusieve instituties (hoe nodig dat is, blijkt maar weer uit de toeslagenaffaire). Mits het er niet te dik bovenop wordt gelegd door witte mensen met goede bedoelingen - bijvoorbeeld als er blind vanuit wordt gegaan dat je als persoon van kleur vast wel in de diversiteitscommissie van je redactie wil - dan lijkt het me alleen maar goed als we hierin onze verantwoordelijkheid nemen en onze seat at the table innemen. Zo kunnen we beginnen met het wegpoetsen van de blinde vlekken.

Wat kan ik je aanraden?
Het loont echt om soms uit je comfortzone te komen. Want wat is nou het ergste dat je kan overkomen? Ofwel het valt allemaal mee en dan volgt meestal een zeer bevredigend gevoel (Yes, I can!), of je ontdekt dat het echt niets voor jou is, en dat heb je dan ook weer geleerd. En het hoeft ook niet gelijk perfect te zijn. Zo heb ik de online talkshow met enige schroom teruggekeken (ook weer zo’n gouden tip van Amber), om te ontdekken wat er goed ging en wat de volgende keer misschien beter kan. Niet meer een te grote vintage colbert dragen bijvoorbeeld, en langzamer praten maar met minder eh’s.

Bekijk De Tegel: Online Talkshow

Dan nog een oproep: meld jezelf of andere veelbelovende pioniers aan voor De Tegel 2020! Er zijn verschillende categorieën, van podcast tot interview en van camerawerk tot datajournalistiek. Je kunt ze hier allemaal bekijken en werk inzenden tot 1 februari 2021. Kies met jouw redactie de beste stukken of meest innovatieve projecten uit en zend ze in. Vooral nieuwe initiatieven, jonge journalistieke platforms maar ook rechtse media worden van harte uitgenodigd om iets in te sturen.


Tot slot maak ik van de gelegenheid graag gebruik voor mijn persoonlijke favoriet voor een Tegel 2020. ViP-bestuurslid Marjolein Koster maakte in 2020 samen met Misha Melita (oud-ViP-bestuurslid) de geweldige podcast De val van Srebrenica voor de NTR. Mocht je hem nog niet hebben gehoord: de podcast is volledig terug te beluisteren met je favoriete podcast apps.