Agressie tegen de fotojournalist

maandag 26 oktober 2020

In mijn vroegere werk als nieuwsfotograaf voor het Brabants Dagblad ben ik het ook wel tegengekomen. Tijdens verslag bij ontruimingen, demonstraties, voetbalwedstrijden.

Maar het was eigenlijk allemaal peanuts vergeleken met hoe het er tegenwoordig aan toe gaat. Ik ga mij niet wagen aan een verklaring van deze toenemende negatieve omgangsvormen in onze maatschappij. Het is voer voor de sociologen.

Opvallende conclusie van een hoogleraar publieke opinie las ik in de Volkskrant van dinsdag 20 oktober jl. De oplossing volgens Henri Beunders (emeritus hoogleraar publieke opinie): “Bescherm journalist met een keurmerk”. Deze koptekst gaf al aan waar de oplossing zou moeten liggen. Ik kan dit geopperde plan niet als oplossing zien. Alsof een keurmerk als een onzichtbaar krachtveld de betreffende fotojournalist zou beschermen tegen fysiek en verbaal geweld. Zou de schuimbekkende demonstrant terugdeinzen als hij het keurmerk ziet? Wijzend op zijn keurmerk laat de fotojournalist de demonstrant diens agressie dalen tot maatschappelijk verantwoorde proporties? Ik dacht het niet.

Bovendien zouden we afstappen van het verworven recht op totale persvrijheid. Aan deze in de grondwet geregelde vrijheid komt dan een mits te hangen. Nee journalistiek moet een vrij vak blijven. Hoewel sommige lieden wat vrijblijvend met deze grondwetregel om gaan, waardoor een devaluatie van vak fotojournalist ontstaat. Maar liever geen derde partij die stempels gaat uitdelen.

Ja lekker zal je denken “weinig oplossend vermogen in deze column”. Met die intentie schrijf ik deze column ook niet. Wel zijn er een paar praktische zaken die ik naar voren kan halen.

PersVeilig en training

Het rapport “Een dreigend klimaat” van oud ombudsman Brenninkmeijer in 2017 heeft in 2019 geleid tot een samenwerkingsverband tussen de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie. Hieruit is het instituut PersVeilig opgericht.

Persveilig geeft onder andere de training, omgaan met agressie voor binnenlandverslaggevers. Deze training wordt gegeven door Peter ter Velde (ex verslaggever NOS vanuit uiteenlopende crisisgebieden). Lees meer over deze training op de site van PersVeilig.

De NVF zou graag een veiligheidstraining faciliteren speciaal voor fotojournalisten. Heb je interesse hieraan mee te doen stuur dan een mail naar de NVJ Academy die deze trainingen organiseert. We nemen dan contact met je op. Een mail kan je sturen naar nvjacademy@nvj.nl.

Aangifte

Mocht het dan toch voorkomen dat je daadwerkelijk bedreigd of fysiek belaagd bent dan is het belangrijk dat je aangifte doet. PersVeilig heeft een meldpunt waar ze je met raad en daad bijstaan in dit proces. Het grote voordeel is dat de politie eerder actie onderneemt naar aanleiding van een melding van PersVeilig (het ministerie heeft immers aan de wieg gestaan van dit orgaan).

Je kan dus stellen dat PersVeilig in beide gevallen - het voorkomen van agressie en het vervolgtraject (als het mis is gegaan) - je kan bijstaan. Het ene moet je volgen (training) het andere moet je doen (aangifte). Bezoek de site www.persveilig.nl en de site www.nvj.nl/veiligheid voor verdere informatie.

Juridische ondersteuning & noodnummer

De NVJ geeft ook advies en juridische ondersteuning aan journalisten die voor hun werk naar gevaarlijke gebieden afreizen. Denk aan juridische hulp, maar ook nazorg en het  beschikbaar stellen van kogelwerende vesten en satelliettelefoons. Daarnaast is er een noodnummer dat buiten kantooruren te bereiken is.