Kritiek NVJ op wijziging ontslagrecht wordt ondersteund door wetenschap en praktijk

maandag 20 augustus 2012

Een belangrijk discussiepunt bij de komende verkiezingen betreft de voorgenomen versoepeling van het ontslagrecht. De vijf partijen die het Lente-akkoord hebben gesloten, VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben in het zogenaamde Kunduz-akkoord, vooruitlopend op de verkiezingen, voorgesteld om het ontslagrecht aanzienlijk te versoepelen.

Als het aan deze partijen ligt wordt in de toekomst ontslag direct verleend. Geen toetsing vooraf, maar een bezwaarmogelijkheid achteraf. De ontslagvergoeding, nu gemiddeld één maandsalaris per dienstjaar, wordt bovendien aanzienlijk beperkt, tot maximaal een half jaarsalaris.
Feitelijk kan geconcludeerd worden dat de Kunduzpartners het vaste contract ten grave hebben gedragen. Na het bekend worden van deze plannen, gaf de NVJ hierop reeds scherpe kritiek.

Steeds meer wetenschappers en onpartijdige ervaringsdeskundigen, zoals hoogleraar arbeidsrecht en vicepresident van de Amsterdamse Rechtbank Gerrard Boot, onderschrijven deze kritiek.
In een artikel in Het Parool van zaterdag 18 aug. jl. bepleit hij dat de gevolgen van de versoepeling van het ontslagrecht opnieuw moeten worden onderzocht. Boot voorziet een forse ontslaggolf onder met name oudere werknemers. Het aantal werkloze 45-plussers is opgelopen tot 176.000, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dit weekend openbaarde. Inmiddels heeft 5,3 procent van de beroepsbevolking boven 45 jaar geen werk meer. Hoogleraar en rechter Boot voorspelt dat de voorgenomen versoepeling van het ontslagrecht voor een nieuwe ontslaggolf kan zorgen onder oudere werknemers. Als die werknemers eenmaal ontslagen zijn, is hun kans op ander werk minimaal. Boot vindt daarom dat er eerst onderzoek gedaan moet worden naar de gevolgen van de plannen. In het Parool zegt Boot hierover: “We weten nu nog veel te weinig. En zo’n maatregel is onomkeerbaar. Als oudere werknemers op grote schaal worden gedumpt, heeft dat voor hen zeer ingrijpende gevolgen, zowel financieel als maatschappelijk. Zoiets vang je niet op met extra scholing of een outplacementtraject.”

Binnen FNV-verband maakt de NVJ zich sterk om de ontslagplannen van tafel te krijgen.