NVJ verzoekt ambassadeur Israël om opheldering

woensdag 17 juli 2024

De NVJ heeft de ambassadeur van Israël in een brief om verdere opheldering gevraagd over de dood en verwondingen van journalisten in de Gaza-oorlog. Ook wil de NVJ met de ambassadeur in gesprek over de zware beperkingen die het Israëlische leger (IDF) journalisten oplegt om Gaza binnen te komen en onafhankelijk in het conflictgebied verslag uit te brengen.

Al in maart riep de NVJ de ambassadeur in een eerdere brief op om onmiddellijke en expliciete stappen te ondernemen om de levens van journalisten die verslag doen van de Gaza-oorlog te beschermen. De NVJ wees in die brief op de 99 journalisten die toen al waren gedood en op de onafhankelijke rapporten die onderstrepen dat de IDF in sommige gevallen doelbewust journalisten heeft aangevallen.

Onafhankelijk onderzoek

De Israëlische ambassade stelt maanden later in een reactie dat het Fact-Finding and Assessment Mechanism (FFAM) onafhankelijk onderzoek doet naar uitzonderlijke incidenten die zich voordoen tijdens operationele activiteiten van de IDF. De door de NVJ genoemde incidenten zijn doorgestuurd naar de relevante autoriteiten en worden onderzocht.

De NVJ heeft gister in een vervolgbrief om opheldering verzocht over het lopende Israëlische onderzoek. Ook stelt de NVJ hierin dat het FFAM nog niet heeft gereageerd op de ernstige beschuldigingen dat in sommige gevallen journalisten zijn gedood door gericht IDF-vuur. Een collectief van onderzoeksjournalisten van onder meer Le Monde, The Guardian en Der Spiegel publiceerde recent het rapport The Gaza Project. Het onderzoek wijst op een huiveringwekkend patroon en suggereert dat sommige journalisten mogelijk het doelwit waren, ook al waren ze herkenbaar als pers.

Vrije toegang journalisten tot Gaza

Ook wil de NVJ met de ambassadeur in gesprek over de belemmering van de vrije toegang van journalisten tot Gaza: ‘Wij willen met u de zware beperkingen bespreken die de IDF aan journalisten heeft opgelegd om Gaza binnen te komen en onafhankelijk in het conflictgebied verslag uit te brengen.’ De NVJ wijst hierbij op de open brief van zestig toonaangevende mediaorganisaties die er bij Israël op aandringen om de toegang tot Gaza te openen.